25 Ноември, 2015 18:36 1 718 12

Украйна: В Русия липсва правосъдие!

  • олег сенцов-
  • олександър колченко-
  • присъда-
  • съд-
  • русия-
  • украйна

Изявление на МВнР на Украйна относно решението на Върховния съд на Руската федерация по делото на незаконно осъдените украински граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко

Властите в Украйна изразиха дълбокото си възмущение от съдебната власт в Русия. Поводът за това е решението на Върховния съд на Руската федерация да остави без промяна присъдите на украинските граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко.

Двамата се изправиха пред съда през август по обвинения "в тероризъм, организиране на терористична групировка и трафик на оръжие", заради ясната си позиция срещу анексирането на Крим.

Днес министерството на външните работи на Украйна заяви, че „решително осъжда одобреното на 24 ноември 2015 година решение на Върховния съд на Руската федерация да остави без промяна присъдите на украинските граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко, осъдени от руската власт за фалшифициране, съответно на до 20 и до 10 години лишаване от свобода в колония със строг режим.“

Според украинското външно министерство „политически мотивираните дела срещу Сенцов и Колченко, а също и незаконното задържане на други украински граждани в Русия, е доказателство за липсата на правосъдие в страната и поредните символи на цинизъм на съвременната й политика.“ 

„Изискваме осъдените по политически мотиви украински граждани О.Сенцов и О.Колченко да бъдат освободени незабавно, както и другите украински политически затворници, държани незаконно от Руската федерация по измислени обвинения“, се казва още в изявлението.

„Призоваваме световната общност и международните правозащитни институции да приложат всички възможни юридически и политически мерки за освобождаване и завръщане на нейните граждани – политически затворници на Руската федерация - в Украйна.“

Факти.бг припомня, че Олег Сенцов и Олександър Колченко бяха задържани от ФСБ през май 2014 г на полуостров Крим. Сенцов бе обвинен, че е координирал група активисти, свързани с украинското крайнодясно военизирано движение "Десен сектор", които имали за задача да нападнат проруски организации и инфраструктурата на полуострова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Украински предатели и изверги. Трябва да ги екзекутират като терористи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 долу украйна

    0 0 Отговор
    украински чуми продажни !
  • 6 Кольо

    0 0 Отговор
    платени фашаги! направо да ги разстрелят
  • 7 Маурчи IV

    0 0 Отговор
    Ехаааа.
    М'чи то га в русия е имало правосъдие? Че сега търсите?

    Коментиран от #8

  • 8 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маурчи IV":

    Ми ако не правиш престъпления, не ти трябва и правосъдие, брат! Простичко е, но не е за прости хора :)!
  • 9 Киро

    0 0 Отговор
    Аз ако съм на мястото на украинците, хващам си няколко руснака, тръсвам им обвинения в шпионаж и баааам в затвора.

    Докато на освободят моите хора, там ще ги държа!

    То ушанкаджията само от бой по ушанката разбира1

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Те като ги гледам украинските управляващи - Русия им спира газа, а те викат в стил наш боко „Забраняваме вноса на руски газ!“, та не са по-малко прости от теб и като нищо може да го направят това. Но както казах, трябва да си много прост за да си мислиш, че така може да се постигне нещо - Сталин не е разменил сина си за немски генерал, та тия нямат никакъв шанс да излезнат от затвора.
  • 11 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    "хващам си няколко руснака, тръсвам им обвинения в шпионаж и баааам в затвора."
    А аз ако съм на мястото на тези въпросни руснаци, хващам те и...само баааам.
  • 12 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Страх ги е киренцееее! Нашия гняв е неотложен!
Новини по държави: