Last news in Fakti

2 Декември, 2015 07:15 1 622 1

Казахстан се радва на успешния Модел "Назарбаев"

  • казахстан-
  • назарбаев-
  • "моделът назарбаев"-
  • успешния

Моделът е плод на упоритост и постоянство в борбата за постигане на сплотеност, възможности за развитие и укрепване на народа

Казахстан се радва на успешния Модел "Назарбаев" - 1

През последните години Казахстан отбеляза значителен напредък във всички сфери на икономическия, политическия и социалния живот. Една от основните причини за това е визията на президента на страната за нейното бъдеще и усилията, които той и правителството полагат в тази посока. Така възникват и термините „Казахстанският път за развитие” и „Моделът на Назарбаев” , които все повече се налагат и използват от видни международни политолози, журналисти и експерти.

Развивайки казахстанския модел на държавността, първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев използва за основа стратегията за стабилност, която се състои от няколко ключови елемента.

"Мәңгілік ел" – консолидираща и обединяваща идея на казахстанското общество

В своето обръщение към народа на Казахстан от 17 януари 2014 година „Казахстанският път-2050: Единна цел, единно бъдеще” президентът Назарбаев отбеляза, че през дългите години на развитието са създадени основните ценности, които обединяват всички казахстанци и съставляват основата на бъдещето на Казахстан: първо, това е независимостта на страната, второ - националното единство, мир и разбирателство в нашето общество, трето - светското общество и високата духовност, четвърто - икономическия ръст, пето - Общество на всеобщия труд, шесто - обща история, култура и език и седмо - националната сигурност и участието на страната в решаването на световните и регионални проблеми.

В обръщението си президентът Н.Назарбаев определи основата на новия казахстански патриотизъм и представи нова ценност - "Мәңгілік Ел" ("Вечен народ"). В тази системообразуваща категория са заложени такива структуроопределящи фактори, сред които независимост, национално единство, стабилност, толерантност, обществено разбирателство, териториална цялост, суверенитет, равенство. "Мәңгілік Ел" е консолидираща и обединяваща идея на казахстанското общество, основана върху държавността.

Многовековната история на Казахското ханство

През 2015 година се отбелязват 550 години от създаването на Казахско ханство в центъра на Евразийския континент.

130 етноса и един народ

Тази година Казахстан отбелязва 20-та годишнина на Асамблеята на народа на Казахстан (АНК). АНК акумулира енергията и ресурсите на всички етноси на страната в една насока и продължава да укрепва идеята за междуетнически мир и разбирателство. Като председател на АНК Н.Назарбаев непосредствено ръководи реализацията на универсалната концепция за постигане на равни условия и възможности за всеки.

Новият общонационален проект "Голяма държава – голямо семейство" ще стане логично продължение и развитие на идеите на АНК. Една от целите му  е модернизация на участието на АНК в обществения живот на страната и внедряване на нови механизми в нейната дейност. Проектът ще отбележи нов етап в историята на развитието на Асамблеята на народа на Казахстан като институция на съвременното мултикултурно общество. Очакванията са проектът да спомогне за още по-силното укрепване на народа.

Признаване от световната общност на икономическите постижения на Казахстан 

На 27 юли 2015 година в Женева президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев и генералният директор на Световната търговска организация  подписаха протокол за присъединяване на републиката към СТО.

Изказвайки се в Женева, Нурсултан Назарбаев подчерта, че докато продължаваха преговорите по влизането в СТО, "конфигурацията на казахстанската икономика силно се промени. Тя стана по-силна и отворена. БВП на глава от населението нарасна 18 пъти. Обемът на външната търговия достигна 120 милиарда долара. Повече от 90% процента на нашия външнотърговски обмен е със страните - членки на СТО". 

Астана провежда ЕКСПО 

Провеждането на международното изложение EXPO-2017 в Астана е един от ключовите проекти на Казахстан. Изложението ще продължи 3 месеца. В него ще могат да участват близо 100 държави е 100 международни организации. Очаква се, че последното ще бъде посетено от 20 милиона души. Темата на ЕХРО-2017 – „Енергията на бъдещето” ще позволи да се привлекат най-добрите технологии за енергоспестяване, нови разработки и технологии за използването на алтернативните източници на енергията.

Тези ключови моменти на успешното развитие на Казахстан под ръководството на първия президент Н.Назарбаев олицетворяват смисъла на живота на поколенията казахстанци и стремежите на страната. А смисълът е в следното: Казахстан ще постигне поставените цели въпреки трудностите и неблагоприятните фактори. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУК

    0 1 Отговор
    Взимайте пример!
    Ако ви пречи Назарбаев, унищожете Казахстан!