Last news in Fakti

6 Януари, 2016 23:08 1 339 2

Първо от 42 години Богоявление във Фамагуста

  • богоявление-
  • кипър-
  • фамагуста
Първо от 42 години Богоявление във Фамагуста - 1

Стотици гръцки поклонници се стекоха от всички краища на разделения остров Кипър, за да присъстват на първата от 42 години църковна служба в окупирания от Турция град Фамагуста, съобщават кипърските медии.

Часове по рано кипърският гръцки президент Никос Анастасиадес заяви, че желае Богоявлението през 2016 г. да е последното, което гърците празнуват далеч от своите родни места.

Над 1000 поклоници от цял Кипър се събраха в църквата „Св. Георги“ в стария град на Фамагуста за службата. След това те отидоха до местния плаж Глоса за хвърлянето на кръста.

Само преди дни държавните глави на разделения остров отправиха съвместно пожелание за настъпващата нова 2016 г.

Хиляди кипърски гърци са убити в резултат от нахлуването на турската армия през 1974 г.. Неизвестна остава съдбата на около 1500 души, които до днес се водят безследно изчезнали. 1493 от тези случаи са предоставени за разглеждане и проучване на Комисията за безследно изчезналите, която функционира под егидата на Обединените нации.

Над 36% от територията на Кипър, което представлява 70% от финансовите ресурси, минава във владение на турската войска. Една трета от кипърските турците стават бежанци в собствената си страна, като до днес турските окупационни власти не им позволяват да се завърнат в домовете си.

При опит да измени демографския облик на Кипър Анкара довежда на острова повече от 160 000 заселници от Анадола. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    тва ги чака и в крим ако не се разберат с европа.бяло поле на картата.никви паспорти извън русия,никъв бизнес,никъв туризъм,никва легитимност за нищо.демек мизерия .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.