Министерството на здравеопазването и социалните грижи в Република Китай стартира нов пакет от мерки за изграждане на стабилна система за контрол по безопасността на храните и управление на риска в страната.
Инициативата 2016-2020 съдържа общо 19 стратегии и 51 плана. Очаква се това да постави солидна основа за възстановяването на доверието на потребителите в качеството на храната и производствените процеси в страната.
Генералният директор на Администрацията по храните и лекарствата към министерството Чанг Ю-мей заяви, че в светлината на последните хранителни скандали, правителствените агенции трябва да направят своевременни корекции и да изградят сигурни регулаторни механизми, чрез които да се гарантира здравето и благосъстоянието на обществото.
„Чрез система за мониторинг и задължителна регистрация за производителите на храни сега можем да проследим потоците от високорискови съставки и да предприемем незабавни действия, за да минимизираме въздействието на всяка една потенциална продоволствена криза“, допълни тя.
Правителството на страната работи и по укрепване на сътрудничеството между различните институции – Администрацията по храните и лекарствата, Земеделския съвет и Администрацията по опазването на околната среда. „Изграждането на сигурна система от база данни, документирането на веригите за доставка на земеделски, химически и хранителни продукти, както и подробен списък на производителите ще спомогне за предвиждането на евентуални заплахи и адекватното и навременно реагиране“, каза още Чанг.
Тайванското правителство е поело също и ангажимент за изграждане на механизъм за проверка на хранителните инфекциозни болести и контрол върху вноса на фуражни масла, пестициди и ветеринарни лекарства. В допълнение се полагат и усилия за насърчаване обмена на информация с редица институции в ЕС, Япония и САЩ и общественото участие в изготвянето на политики и осигуряване на свободен достъп до информация.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА