Last news in Fakti

19 Януари, 2016 19:57 2 604 1

Издирват терористи от Фракция Червена армия

  • германия-
  • фракция червена армия-
  • терористи-
  • крадци

Разследващите не смятат, че това е ренесанс на терористичната група

Връща ли си страховитата терористична група „Фракция Червена армия“(RAF) на сцената? Как терористи се превръщат в най-обикновени крадци?

Тези въпроси занимават германската общественост след като преди дни стана ясно, че полицията е намерила ДНК материал на трима от последното издание на терористичната група.

От миналата година германската полиция търси под дърво и камък нападателите на една инкасо кола край северногерманския град Бремен. Разследващите са сигурни, че нападателите са трима членове на „Фракция Червена армия“ - Даниела Клете, Ернст-Фолкер Вилхелм Щауб и Букхард Гарвег. Това са единствените терористи, които са в нелегалност и все още се издирват. За Даниела Клете се знае, че през 1991 г. е изстреляла 250 куршума срещу посолството на САЩ в Бон. Ернст-Фолкер Щауб и Ернст-Фолкер са участвали в бомбен атентат. И тримата са от т.нар. трето поколение терористи от „Фракция Червена армия“, което действаше в периода от 1984 до 1993 г.

Разследващите, цитирани от в. Зюддойче цайтунг, не смятат, че това е някакъв ренесанс на терористичната група и че нападенията с цел кражба не са за финансиране на терористични актове, а по-скоро за финансиране на живота в нелегалност.

„Фракция Червена армия“ е основана през 1968 г. Основни фигури от първото поколение на фракцията са журналистката Улрике Майнхоф, Андреас Баадер и Гудрун Енслин.

През 1972 г. полицията залавя основателите на терористичната група. През 1974 г. те са осъдени. От октомври 1974 г. до 1977 г. фракцията извършва убийства и похищения на видни бизнесмени и политици. През есента на 1977 г., по време на така наречената „Немска есен“, представители на второто поколение на фракцията похищават Ханс-Мартин Шлайер - председател на Асоциацията на работодателите в Германия и изисква размяната му срещу арестувани членове на ФЧА, между които са Енслин и Баадер. В същото време, друг отряд на групата отвлича самолета на авиокомпания Луфтханза „Ландсхут“, който каца в Могадишу. Исканията не са изпълнени и самолетът бива успешно щурмуван от специални части. Енслин, Баадер и Ян-Карл Распе се самоубиват в затвора, а заложникът, Ханс-Мартин Шлайер, бива екзекутиран.

В края на 80-те и началото на 90-те години също има терористични акции - например убийството на мениджъра на Сименс Карл-Хайнц Бекуртс и на говорителя на управителния съвет на Дойче Банк Алфред Херхаузен.

През 1998 г. Фракция „Червена армия“ официално заявява, че се саморазпуска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    Ма тея са герои-съвремените Робин Худ и компания.
    Награда и финансиране на организацията!
Новини по държави: