Last news in Fakti

21 Януари, 2016 06:15 1 464 0

Тайван напредва в борбата с половото неравенство

  • тайван-
  • човешки права-
  • жени-
  • дискриминация-
  • оон-
  • конвенция-
  • половото неравенство

Република Китай регистрира значителен напредък в постигането и насърчаването на половото равенство, благодарение на правителствените политики и инициативи в тази област и следването на международните стандарти.

„Тайван успя да засили позициите на жените на всички фронтове. Това се вижда ясно и от факта, че страната заема пета позиция в глобалната класация в индекса „Полово неравенство“ на Програмата за развитие на ООН за 2013 г. Други постижения включват и влизането в сила на Закона за изпълнение на Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените през 2011 г., както и прилагането на пет други конвенции на ООН за защита правата на човека“, заяви Ма Инцзю по време на приема на Ким Юн-Сук, председател на Международния Съвет на жените със седалище в Париж.

Според Ма политическото участие на нежния пол в Тайван е във възход. Доказателство за това са изборите от 16-ти януари, когато страната се сдоби за пръв път в своята история с жена президент.

„Също толкова впечатляващи са и мерките в борбата срещу злоупотребата с деца и трафика на жени. Броят на непълнолетните жертви пада от 518 на година до 383 от встъпването ми в длъжност през 2008 г. В тази връзка Япония дължи извинение на Република Китай заради сексуалното робство над тайванските жени от страна на японската армия по време на Втората Китайско-японска война (1937-1945)“. Броят на жертвите през този период достига до 1200 като една от тях е Чен-Чен Дао, която почина на 94-годишна възраст преди седмици в Пинтунг. Ние трябва да потърсим справедливост за тези хора, когато говорим за правата на човека“, допълни Ма.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА