Last news in Fakti

20 Януари, 2016 18:50 1 622 0

Парад на пет планети от днес

  • планети-
  • парад-
  • пет-
  • една линия

Марс, Юпитер, Меркурий, Венера и Сатурн от днес са построени в линия, видима с невъоръжено око

Всичките пет ярки планети – Марс, Юпитер, Меркурий, Венера и Сатурн – от днес, 20 януари, са построени в линия, видима с невъоръжено око, съобщава МегаВселена.

Парадът на планети ще продължи до 20 февруари.

Подобно подреждане на планетите в редица, според Алън Дафи от Технологичния университет на Сиунбърн, цитиран от Australian Geographic, е някаква приумица на Вселената. Посочените планети, независимо от различните годишни цикли, ще се намират на една плоска повърхност.

Дафи отбелязва, че най-лесно ще ни бъде да открием Венера и Юпитер. Марс може да се различи по червеникавата светлина.

„Голям проблем ще бъде Меркурий. Той се намира близо до хоризонта и времето, в което ще може да се разгледа, ще бъде малко преди изгрева на Слънцето. Високите сгради и дървета също може да попречат да се види той“, пояснява ученият.

Подобно небесно явление следващия път може да се наблюдава през октомври 2018 година. За последен път то е било фиксирано през 2005 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА