Last news in Fakti

22 Януари, 2016 11:18 2 608 5

За операциите на ЦРУ на Балканите

  • операции-
  • цру-
  • балкани-
  • подслушване

Американското разузнаване успяло да получи машината за шифроване на югославската армия и използваните кодове

За операциите на ЦРУ на Балканите - 1

В периода на разпада на Югославия резидентурата на ЦРУ в София е играла изключителна роля в шпионирането на страните, които се образуваха на територията на бившата Титова Югославия.
Една от тези страни е Македония, която обяви независимост през 1992 г. Това се отбелязва в коментар за англоезична версия на сайта на гръцкия в. „Катимерини“ за дейността на ЦРУ на територията на бивша Югославия.
Авторът на статията разказва как американското външно разузнаване се установява в Македония. Освен това се разкрива как цялата територия на бившата Югославия се оказва натъпкана с американска шпионска апаратура. Няколко часа по-късно статията е свалена от сайта, но в глобалната мрежа се пазят скрийншотове от нея.
От момента на обявяване на независимостта на Македония в страната започнали да действат американски шпиони. Операциите се ръководели от резидентурата в посолството на САЩ в София.
През 1992-1993 г. под контрола на ЦРУ се намирали министерството на отбраната и министерството на вътрешните работи на Македония. С помощта на дипломатическата поща в София се изпращала разузнавателна апаратура. Оттам тя се прехвърляла в Македония.  Известно е, че при личното участие на македонския военен министър Владо Поповски били определени точките за разполагането на апаратурата за събиране на секретна информация за Сърбия. Една от точките, в които беше разположена апаратурата за подслушване беше край летището Пониква.
Американците активно се интересували от събирането на данни за Косово. Апаратурата от Пониква пращала информацията директно в САЩ чрез сателит.
Подобна електронна апаратура по-рано се използвала от американците и в Хърватия. ЦРУ успяло да се сдобие с машината за шифроване KZU-71, която се използвала от Югославската народна армия. Освен това американците се сдобили и с три вида кабели, които се използвали за въздушните линии в Югославия. Освен това ЦРУ е получило диаграма за кабелната мрежа и мрежата за секретна радиовръзка в Титова Югославия. Освен това американското разузнаване получило и справочници за използваните честоти, позивните, дневните и нощните разписания за радиовръзка, които са действали в тогавашната армия на федерацията.
Част от тази информация е била предоставена от техническите сътрудници на македонското вътрешно министерство Бранко Дузевич и Станко Пипан. Скопие дори предложило да се подслушва и линията за връзка между Гърция и Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хм7к

    1 0 Отговор
    Деси, ани, Дошо, катъра и старокатъра, толкова се стара и не го включиха в докладите... Нааахахахахаха

    Коментиран от #2

  • 2 мухаха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "хм7к":

    Как ще ги включат, те още са на активна служба..... мухахахах
  • 3 биб

    1 0 Отговор
    Смях в залата:
    "Освен това американците се сдобили и с три вида кабели, които се използвали за въздушните линии в Югославия."
  • 4 фреди

    0 1 Отговор
    Много непримирим ще бъде живота субектите със съветско самосъзнание, населяващи балканите с оглед на това, че са полагали клетва за вярност на съюза. От тук идва и менталния конфликт между националния интерес и зависимостите на клетвата.
  • 5 пффффф

    0 1 Отговор
    Не знам какви статии сте чели ама Македония е руска база на балканите и се контролира директно от Путин и Сърбия !