Last news in Fakti

23 Януари, 2016 05:00 998 3

Изменението на климата заплашва добива на кафе

  • кафе-
  • недостиг-
  • изменение на климата-
  • климатични промени

Според проучване на компания, производителка на кафе, до края на века ще има силен недостиг на черната напитка

Изменението на климата е заплаха за производството на кафе в средносрочен и дългосрочен план. Това заяви Андреа Или, председател и главен изпълнителен директор на италианска компания за кафе пред телевизия Си Ен Би Си по време на Световния икономически форум в Давос.

"Кафето е една от културите, които са силно засегнати от изменението на климата. То е заплашено както от високите температури в част от регионите, където се отглежда, така и от несигурното водоснабдяване - засушавания или прекомерни валежи - в други региони", каза Или.

"Проблемът, както изглежда, се състои в това, че голяма част от земята, подходяща за производството на Арабика, най-доброто и най-разпространено култивирано кафе в света, ще се свият с около 50% до 2050 г. И причината за това е изменението на климата", добави той.

Или обясни, че докато изменението на климата влияе на производството, потреблението непрекъснато се увеличава.

"Според наши прогнози консумацията на кафе се увеличава с такива темпове, че до края на века ще е необходимо да се отглежда и произвежда поне два пъти повече продукция, но според друга наша прогноза земята за тази продукция ще намалее на половина", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    Затова пък дрогата се увеличава стремоглаво. Полека ни подготвят за подмяната на кафето със синтетично. Нищо ново под слънцето.
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Всеки започна да спекулира с Глобалното затопляне, оправдавайки по този начин увеличението на цените на стоките си.
    Супер удобно оправдание, а ние да го д.хаме.
  • 3 Гостенин

    0 0 Отговор
    Дааа, артилерийската подготовка за повишаване цената на кафето започна....