Last news in Fakti

21 Февруари, 2016 09:01 2 069 2

Кой ще ни пази от пазачите?

  • жером каюзак-
  • пране на пари-
  • франция-
  • швейцария

Присъдата може да бъде и два пъти по-голяма, ако бъде доказано, че финансовите машинации са извършени благодарение на служебното положение

Кой ще ни пази от пазачите? - 1
Снимка: АП/БТА

Кой ще ни пази от пазачите? Този въпрос си задава пресата във Франция след като в началото на месеца започна делото срещу бившия супер бюджетен цар Жером Каюзак.

Ако бъде съден и признат за виновен, Каюзак може да получи пет години затвор и глоба от 375 000 евро. Присъдата може да бъде и два пъти по-голяма, ако бъде доказано, че финансовите машинации са извършени благодарение на служебното положение, твърдят анализатори.

През 2012 г. Франсоа Оланд стана президент с обещанието да се справи с тежката икономическа криза като

засили социалната роля на държавата и пресече укриването на данъците.

За целта той натовари Жером Каюзак да бъде финансов министър с разширени правомощия, които му спечелиха прозвището „супер бюджетен цар”, припомня в. „Фигаро”.

При полагането на клетва пред парламента той се закле, че няма сметки в чужбина и е готов да се справи с укриването на данъците...

Няколко месеца по-късно  Жером Каюзак  подаде оставка след като на бял свят излязоха данни за негова тайна сметка в Швейцария.  Става дума за 600 000 евро. Те, според Жером Каюзак, били спечелени с честен труд по време на неговата кариера на пластичен хирург. Властите обаче се заинтересуваха защо те са били изнесени в чужбина без за тях да бъде платен данък. Има защо френските власти да полагат усилия за затягане на менгемето около финансовите мошеници.

Самият Жером Каюзак измами швейцарската банка „Юлиус Баер“,

в която държал тайна – тоест недекларирана пред френските данъчни власти – своя сметка. Той представил пред служителите фалшив документ, че парите, които внася в банката, са декларирани пред данъчните власти в неговата родина.

Аферата започва още през 1992 г. Тогава Филип Пенинкю, стар приятел на Каюзак, открил на свое име и внесъл необложените с данъци 600 000 евро в женевския клон на швейцарската банка UBS.

Няколко месеца по-късно сметката била прехвърлена на името на нейния фактически собственик Каюзак. А през 2000 г. базираното в Женева малко финансово дружество Reyl & Co. открива т. нар. „групова сметка“ в UBS, в която били и парите на Жером Каюзак.

През 2009 г. Швейцария се съгласи да сътрудничи по случаи на укриване на данъци,

Каюзак поискал от Reyl & Co. да преведат неговия авоар в групова сметка в клон на швейцарската банка „Юлиус Баер“ в Сингапур. Точно пред този банков клон Жером Каюзак представил фалшива декларация за платени данъци.

Парите са като „сърничка” - те винаги отиват там, където е спокойно. Но следите от тях винаги остават, отбелязват финансисти.

Бившата жена на Каюзак, Патрисия Менар, 60-годишна дерматоложка, е обвинена в укриване на 2,5 млн. евро от френските данъчни власти до 2013 г. и прането на пари в британския данъчен рай на остров Ман и в Швейцария. Тя използвала тези авоари, за да купи два апартамента в Лондон.

Самата Менар се опита да избегне съдебно преследване като плати повече от 2 млн. евро за просрочени данъци на френските данъчни власти през миналата 2015 година.

Данъчните измами трябва да бъдат наказани! Но нека всеки един се запита дали е честен. Дали човекът, който слага плочки в банята ви например, работи на черно, защото така е по-изгодно и за двете страни....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    1 2 Отговор
    5г. ще вдигнат шум, ще влезе и ще го изкарат след няколко месеца.
    В нова квартира ще стои без да излиза или ще се дегизира и воала.Има правосъдие.
    Ако лежи, ще лежи като в хотел, така ще си обзаведе килията, което ме съмнява.
  • 2 tost

    1 0 Отговор
    Той тоз Козяк,като нашия Пеевски.Сложили вълк да пази агнетата в кошарата.
Новини по държави: