Last news in Fakti

26 Февруари, 2016 22:30 983 1

ЕК ще бори трафика на диви животни и растения

  • диви животни-
  • растения-
  • ек-
  • план-
  • трафик-
  • флора-
  • фауна

През последните години се наблюдава драстично увеличение на трафика на екземпляри от дивата флора и фауна

ЕК ще бори трафика на диви животни и растения - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Европейската комисия прие план за действие във връзка с трафика на екземпляри от дивата флора и фауна в ЕС и за засилване на ролята на съюза в борбата с тези незаконни дейности в световен мащаб.

Амбициозният план мобилизира всички инструменти на ЕС в областта на дипломацията, търговията и сътрудничеството за развитие за борба с една от най-доходоносните в последно време престъпни дейности в света.

През последните години се наблюдава драстично увеличение на трафика на екземпляри от дивата флора и фауна. Между 8 и 20 млрд. евро годишно преминават през ръцете на занимаващи се с такъв вид трафик организирани престъпни групи, което нарежда тази дейност редом с трафика на наркотици, хора и оръжия, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Трафикът на екземпляри от дивата флора и фауна не само застрашава оцеляването на някои емблематични видове, но и подхранва корупция, води до жертви сред хората и лишава по-бедните общности от толкова необходимите за тях доходи. Той също така застрашава сигурността в Централна Африка, където военни и терористични групировки финансират отчасти дейностите си чрез трафик на екземпляри от дивата флора и фауна.

Планът за действие бе изготвен съвместно от основен екип, съпредседателстван от върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Комисията Федерика Могерини и комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, и с активното участие на комисаря по международно сътрудничество и развитие Невен Мимица и комисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.

ЕС е регион на произход, местоназначение и транзит за трафика на застрашени видове, което включва живи и мъртви екземпляри от дивата флора и фауна, части от тях или продукти, произведени от такива видове. През 2014 г. бяха убити повече от 20 000 слона и 1200 носорога, така че след години на възстановяване техните популации отново намаляват. Като най-голям международен донор ЕС подкрепя усилията за опазване на природата в Африка със 700 млн. евро за периода 2014—2020 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Така е!
    Ама първо Меркел ги кани, после ние да борим трафика им ...