Last news in Fakti

21 Март, 2016 23:00 1 475 0

САЩ със законопроект за получаване на статут на наблюдател на Тайван в Интерпол

  • сащ-
  • барак обама-
  • тайван-
  • интерпол-
  • законопроект-
  • наблюдател-
  • международни организации-
  • китай

Президентът на страната подписа законопроекта на 18 март тази година

Президентът на САЩ Барак Обама подписа законопроект, който изисква държавния секретар да разработи стратегия за получаване на статут на наблюдател на Република Китай в Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) и други международни организации.

„Не по-късно от 90-дневен срок след датата на влизане в сила на този закон, секретарят трябва да предаде на Конгреса специален доклад, описващ стратегията на страната да подкрепи и да получи статут на наблюдател на Тайван в съответните международни организации, включително Интерпол“, се казва в текста на новото законодателство.

Бюрото за криминалното разследване в тайванската столица Тайпе изрази благодарността си за подкрепата на САЩ и даде дума,че ще продължи да работи усилено, но добави, че тепърва  има да се извърви дълъг път преди страната да може да участва в Интерпол.

Република Китай е пълноправен член на Интерпол от 1964 г., но губи членството си двадесет години по-късно през 1984 г., когато Китайската народна република моли за членство в организацията. От тогава насам страната е имала проблеми с получаването на членство и с участие в много международни организации, поради възражения от страна на Китай, според които Тайван е част от китайската територия и следователно не отговаря на условията за членство като отделна автономна единица.

В усилията си да подпомогне Република Китай в присъединяването й към редица международни организации, през юли 2013 г. САЩ прие закон, който подкрепя участието на страната в Международната организация за гражданска авиация (ICAO).

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА