Last news in Fakti

25 Март, 2016 17:22 2 881 0

Шефът на атомната агенция към ООН предупреди за ядрен тероризъм

  • маае-
  • ядрен тероризъм-
  • терористи-
  • юкия амано-
  • оон-
  • европа-
  • ядрени съоръжения

Рискът от терористична атака срещу ядрени съоръжения е голям

„Светът трябва да направи повече, за превенция на "ядрения тероризъм." Това заяви ръководителят на атомната агенция към ООН в навечерието на важна среща на върха и в резултат от терористичните атаки в Брюксел.

"Тероризмът се разпространява и възможността за използване на ядрен материал не може да бъде изключена", заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано в интервю за AFP.

"Страните-членки трябва да проявят траен интерес към засилване на ядрената сигурност. Страните, които не разпознават опасността от ядрен тероризъм са най-големият проблем", подчерта той.

Коментарите на Амано идват в навечерието на срещата на върха на ООН, която ще се проведе във Вашингтон на 31 март - 01 април. На нея около 50 световни лидери ще обсъждат сигурността на около 1000 атомни съоръжения в света.

Рискът от терористична атака срещу ядрени съоръжения в Европа, а и по целия свят, стана реален, след като през декември белгийските власти откриха 10 часово видео, заснето в близост до дома на директора на белгийската програма за проучване и развитие в областта на атомната енергия. Това породи опасения, че терористите са планирали да организират терористичен акт в местна АЕЦ. Според съобщенията камерата е била намерена в имота на Мохамед Бакали, който бе арестуван в Белгия за връзки с атентаторите от Париж. Един белгийски вестник още тогава съобщи, че камерата е била прибрана не от друг, а от братята Ибрахим и Халид Ел Бакрауи - двама от атентаторите, участвали в нападенията в Брюксел тази седмица.

Топче плутоний, с големината на грейпфрут е достатъчно за изработването на ядрено оръжие, и според Амано "не е невъзможно" екстремистите да успеят да направят "примитивно" устройство ако се сдобият с материала.

"В днешно време терористите разполагат със средствата, знанията и информацията да създадат така наречената „мръсна бомба” – конвенционален експлозив и радиоактивен материал", предупреди шефът на МААЕ.

„Мръсните бомби” ще са достатъчни да предизвикат паника във всеки голям град по света. И психологическите, икономическите и политическите отражения ще бъдат огромни, предупреди той.

Такива материали могат да бъдат намерени в малки количества в университети, болници и други съоръжения по целия свят, които често са с минимална охрана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА