27 Март, 2016 10:39 956 2

Папа Франциск: Да не позволяваме тъмнината да владее сърцата ни

  • папа франциск-
  • сърцата-
  • великден

Днес католическият свят празнува Великден

Днес, над милиард и двеста милиона католици празнуват Възкресението на Христос. Папа Франциск призова християните да не се оставят в плен на песимизма и страха, съобщи Би Би Си.

„Нека да не позволяваме тъмнината и страха да отвличат нашето внимание и да контролират сърцата ни“, заяви папа Франциск в обръщение от Ватикана. Това стана при изключително засилени мерки за сигурност. Обръщението идва само дни след терористичните атаки в Брюксел, където загинаха 31 души.

Папата отправи своето Великденско обръщение за мир. „Днес е празник на нашата надежда. Това е толкова нужно днес“, заяви папата.

Росен Плевнелиев също поздрави католическата общност в България по случай Великден.

„Уважаеми сънародници католици, бих искал да Ви поздравя с настъпването на Великден и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-топли пожелания за здраве, любов и благоденствие”, заяви президентът.

“В тези празнични за всички католици дни, семействата, разпръснати по целия свят, ще се съберат, за да почетат чудото на Възкресението. Нека в тези мигове, споделени с най-близките ни, да си спомним и за всички онези, които в последните месеци загубиха живота си вследствие на въоръжени конфликти и варварски актове на насилие. Да помислим за хората, принудени да напуснат домовете си в търсене на сигурно убежище и за децата, лишени от детство. Съпричастността към болката и страданието на ближния, солидарността и разбирателството трябва да водят делата ни, защото единствено заедно можем да се справим с предизвикателствата на екстремизма и насилието”, каза още той.

“Нека в празничните дни отново си спомним кои сме, какви ценности изповядваме. Нека вярваме повече в доброто, което всеки от нас носи със себе си и да имаме силата да вършим добро не само в празник, но ежедневно. Нека с всяка постъпка да показваме, че заслужаваме надеждите ни за по-добър свят да бъдат реалност. Желая Ви светъл празник”, каза Росен Плевнелиев.

В столичната католическата катедрала „Св. Йосиф” в 10.30 ч. ще бъде отслужена литургия за празника. Чествания ще има и в много други населени места в страната.   Освен в София големи католически общности у нас има и в Пловдив, Хисар, Русе, Плевен. 7 000 жители на Плевенската енория днес празнуват Великден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    0 2 Отговор
    тъмнината вие от ватикана я разпростирате . Не случайно на вашия най изявен период му викат "Тъмните векове",наситен с нечовешки престъпления и грабежи .
Новини по държави: