Last news in Fakti

15 Април, 2016 15:59 1 259 0

Мащабна офанзива на талибаните в Кундуз

  • кундуз-
  • талибани-
  • афганистан-
  • офанзива-
  • атака

Ислямистката групировка обяви началото на годишната си пролетна офанзива

Мащабна офанзива на талибаните в Кундуз - 1
Снимка Архив АП/БТА

Стотици талибани предприеха мащабна офанзива за превземането на северния афганистански град Кундуз, които бе под техен контрол в продължение на няколко дни миналата година, съобщиха длъжностни лица от областта в петък, цитирани от Ройтерс.

Офанзивата около Кундуз започна само няколко дни, след като ислямистката групировка обяви началото на годишната си пролетна офанзива, обещавайки мащабни атаки, в които да използват атентатори-самоубийци и партизански бойци, за да свалят от власт подкрепяното от Западните сили правителство.

Боевете избухва в четвъртък в шест области в провинция Кундуз, регион от изключително значение, който се намира в близост до границата на Таджикистан. Афганистанските сили за сигурност цяла нощ са се сражавали с бунтовниците.

"Ожесточените боеве продължават, но бунтовниците успяха да превземат всички области и нашите войски бяха изтласкани назад", заяви шефът на полицията в Кундуз пред Ройтерс.

Властите в Кундуз излязоха с обръщение в опит да овладеят паниката сред обществото, което все още помни кошмара от миналогодишните атаки.

"Уверяваме ви, че ситуацията е под контрол и ние никога няма да позволим катастрофата, която се случи миналата година да се повтори", заявиха от полицията.

Стрелба и експлозии се чуват от източните покрайнини на град Кундуз, съобщиха свидетели. Много уплашени хора се скриха по домовете си, а десетки магазини останаха затворени в петък.

Магистралата между Кундуз и съседните Тахар също е блокирана, съобщават местните власти.

Началникът на област Кундуз заяви, че част от отбранителните постове вече са паднали в ръцете на бунтовниците и призова правителството в Кабул да изпрати подкрепления незабавно.

Говорителят на талибаните потвърди, че техни бойци са превзели отбранителни постове в шест области и обяви, че три взрива са убили седем члена на афганистанските сили за сигурност. Тези твърдения обаче, не могат да бъдат проверени за сега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: