Last news in Fakti

18 Април, 2016 17:13 1 775 2

Дъжд от арести в Турция

  • турция-
  • акция-
  • фетхулах гюлен

Арестувани са 100 негови последователи

Турската полиция арестува над 100 души за връзки с базирания в САЩ духовник  Фетхуллах Гюлен, съобщи „Дойче Веле“.

Сред задържаните има 41 висши служители на Bank Asia, за които се смята, че са последователи на духовника.

Акцията се е състояла през уикенда. В нея са участвали 2 260 души и тя е обхващала 48 турски провинции. Задържани са и двама от ръководителите на строителната фирма „Думанкая“. Те са задържани за финансиране на терористична организация – визирайки се кръга около Гюлен.

Турският президент Реджеп Ердоган счита Гюлен за свой личен враг. Той го обвини, че е създал паралелна организация, чрез която се опитва да превземе властта в страната. През 2013 г. огромен брой полицаи, прокурори и съдии бяха уволнени по подозрения за връзки с Гюлен. Той живее в САЩ от 1999 г.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Подозирам, че уволнените полицаи, прокурори и съдии не са били уволнени заради "евентуалните" си връзки с въпросния духовник, просто са били неудобни и непослушни и Ердоганя е решил да се отърве от тях, както и от много други хора. Странно как вследствие на корупционния скандал който уличаваше неговото семейство и близки съпартийци нямаше никакви последствия за виновните.......повечето турци(поне от по-светските и интелигентните) хич не могат да го понасят тоя нагляр, сигурно с кеф ще го обесят на някой истамбулски площад.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Росенчо, не 2-ри ами 1-ви клас....
    "Дъжд от арести в Турция
    Арестувани са 100 негови последователи"
    чии последователи ?????
    негови , как чии .....

Новини по държави: