19 Април, 2016 21:42 1 072 2

ЕС трябва да се "намесва" по-малко

  • ес-
  • жан-клод юнкер-
  • съвета на европа-
  • намеса-
  • европейци

Жан Клод Юнкер заяви пред Съвета на Европа, че ЕС е загубил уважението и доверието на хората

ЕС трябва да се "намесва" по-малко - 1
Снимка АП/БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че твърде честата намеса на ЕС в живота на хората, подкопава подкрепата за блока, съобщи Би Би Си.

Бившият премиер на Люксембург заяви, че ЕС е започнал да вземал участие в "твърде много области, за които държавите-членки ... са в по-добра позиция да предприемат действия".

Коментарите му дойдоха на фона на интензивните дебати във Великобритания за членството й в ЕС. Британците ще проведат референдум през юни, на който ще се реши дали страната да остане или да излезе от съюза.

"Ние не бяхме прави да направляваме в такива мащаби и да се месим толкова много", каза Юнкер, който в продължение на десетилетия бе влиятелен застъпник на европейската интеграция.

"Вярно е, че не бяхме много популярни, когато се застъпвахме за Европа. Вече загубихме уважението в нашите страни, когато подчертаваме необходимостта да се даде приоритет на Европейския съюз", каза председателят на ЕК пред Съвета на Европа.

Европейският проект е "загубил част от своята привлекателност", предупреди той, но каза, че Комисията вече е предприела действия да поправи това.

Юнкер също така увери, че ЕС няма да отпусне визовите условия за Турция. "Критериите (за либерален визов режим) няма да бъдат смекчени в случая на Турция", каза той и допълни, че Турция трябва да изпълни всички условия на ЕС, за да може Комисията да приеме предложението през следващите месеци.

Брюксел се ангажира да предостави на турските граждани безвизово пътуване в Шенгенската зона, а в замяна Анкара обеща да сътрудничи за спирането на бежанската вълна към ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Carfen

    0 2 Отговор
    Я да видиш ти! Брюкселските зелки май усетиха на къде духа вятъра, ама дали вече не е късно?
  • 2 jambazina

    0 1 Отговор
    Само изявления, никакви дела, това е проблема на ЕК.