Last news in Fakti

22 Април, 2016 07:00 1 301 2

QWERTY клавиатурата може да повлияе на нещата, които харесваме

  • qwerty-
  • клавиатура-
  • qwerty клавиатура-
  • избор-
  • влияние

Бебешките имена с по-висок дял на букви от дясната страна на клавиатурата са станали по-популярни

QWERTY клавиатурата може да повлияе на избора ни на продукти и марки, които харесваме. Това сочи ново проучване, цитирано от "Скай нюз".

Наименованията на продуктите, в които има повече букви, които се пишат с дясната ръка, типично за QWERTY клавиатурите, се смята, че са по-харесвани от потребителите.

Феноменът, известен като "QWERTY ефект" вече се знае, че кара хората да предпочитат имена с повече букви, позиционирани в дясно.

Ново изследване сега разкрива, че явлението е много по-разпространено, отколкото първоначално е смятано.

Двама учени са разгледали милиони имена на продукти, книги и филми на английски език на сайтове като Amazon, YouTube и Rotten Tomatoes.

На девет от сайтовете, продукти с имена, в които участват повече символи от дясната страна на клавиатурата, са с тенденция да бъдат оценени по-високо от потребителите.

Проучването е направено от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и Американския университет във Вашингтон.

Едно от възможните обяснения е, че буквите y, u, i и o, които се намират от дясно са свързани с положителни думи.

Изследователите вече са поискали от английски, холандски и испански социологически агенции да попитат хората как приемат различни думи.

Проучванията също така са установили, че бебешките имена с по-висок дял на букви от дясната страна на клавиатурата са станали по-популярни след въвеждането на QWERTY клавиатурите през 1960 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    3 0 Отговор
    Ако приемем това за вярно, дали пък то не е било вярно и за хората които са правили qwerty подредбата и в крайна сметка не харесваме имената които са от дясно на клавиатурата, а буквите на клавитурата са отдясно, защото ги харесваме.
    Имат хората време и пари, занимават се с простотии, ама не знаеш от кой храст ще излезе заека :)
  • 2 гамена

    0 0 Отговор
    Ох ще подаря такава фланелка на комшийката че има големи тромбони и да и ползвам клавиатурата докато е на нея.