22 Април, 2016 07:44 1 349 1

НАСА откри гравитационни вълни в атмосферата на Плутон

  • плутон-
  • наса-
  • гравитационни вълни-
  • атмосфера

Гравитационните вълни може би се разпространяват чрез мъглявата атмосфера на планетата-джудже

НАСА откри гравитационни вълни в атмосферата на Плутон - 1
Снимки НАСА

Учените са започнали да получават по-ясна представа как точно работи страната, мъглява атмосфера на Плутон. Последното им откритие, е свързано с колебливи вълни в атмосферата на планетата-джудже. Това откритие води ученито до идеята, че Плутон има някои неочаквани прилики със Земята.

Мисията „Нови хоризонти“ е установила колебания в яркостта на атмосферата на отдалечената планета. Според учените, в зависимост от ъгъла на обзора, се променя яркостта на атмосферните слоеве, открити по-рано на снимки от космическия апарат, съобщава НАСА.

Когато сравнили снимките, направени с интервал 2–5 часа, учените открили, че светенето на облаците варира "в зависимост от осветяването и гледна точка" в пределите на 30 процента. Структурата на вертикалните слоеве обаче оставала една и съща.

Според изследователите това се дължи на атмосферни гравитационни вълни, които възникват, когато дадена сила деформира повърхността (например океана или атмосферния слой), а гравитацията на небесното тяло възстановява първоначалното си състояние.

Тези вълни обаче нямат нищо общо с гравитационните вълни, предсказани от общата теория на относителността.

Гравитационни вълни могат да възникват когато потоците атмосферни газове се огъват от планинските масиви. Подобни явления са добре известни на Земята, Марс и сега може би и на Плутон.

"Плутон е просто невероятен", заявява Анди Ченг от програмата "Нови хоризонти" в изявление.

"Когато за първи път видях тези образи и структурата на мъглата знаех, че имаме нова представа за естеството на мъглите на Плутон. Фактът, че не виждаме слоеве мъгла, които се движат нагоре или надолу е важна информация за бъдещите ни проучвания."

Учените се опитват да направят модели на сложните системи на Плутон, включително неговата атмосфера, за да научат повече за това как се е развила планетата джудже.

Плутон постоянно изненадва и дори обърква учените.

НАСА откри гравитационни вълни в атмосферата на Плутон


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМ БАМ

    0 2 Отговор
    СИГУРНО ТОВА СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ ИЗТЪРВАЛ СЕ ИЗООТЗАД РУСНАК ОТИШЪЛ НА ПИКНИК ДО ПЛУТОН??!;