Last news in Fakti

24 Април, 2016 05:45, обновена 16 Юни, 2022 13:30 8 092 21

На 24 април 1915: Начало на арменския геноцид

  • армения-
  • ценоцид-
  • турция

При започването на Първата световна война в стремежа си да запази останките от отслабената Турска империя, младотурското правителство възприема политиката на пантюркизъм

На 24 април 1915: Начало на арменския геноцид - 1

Със започналите на 24 април 1915 г. арести на стотици арменски интелектуалци, предимно в столицата Цариград и тяхното избиване малко след това, се слага началото на първия етап от изтребването на арменското население. Впоследствие разпръснатите по света арменци започват да отбелязват 24 април като Ден на възпоменаване на паметта на жертвите на арменския геноцид.

При започването на Първата световна война в стремежа си да запази останките от отслабената Турска империя, младотурското правителство възприема политиката на пантюркизъм - създаване на огромна турска империя, която, простирайки се до Китай, би обединявала всички тюркоезични народи от Кавказ и Средна Азия. Планът предвижда турцизиране на всички национални малцинства. Арменското население се разглежда като основно препятствие при осъществяването на този план.

Макар че геноцидът е бил планиран още през 1911-1912 г., младотурците използват началото на Първата световна война като удобен повод за неговото осъществяване.

В навечерието на Първата световна война в Османската империя живеят повече от два милиона арменци. Около милион и половина от тях са избити в периода 1915-1923 г. Останалите са насилствено помохамеданчени или намират убежище в други страни.

Вторият етап от осъществяването на арменския геноцид е свързан с мобилизацията на близо 60 хиляди арменци в турската армия, които малко по-късно са обезоръжени и избити.

Третият етап на геноцида е белязан от убийствата на жени, деца и старци, от депортирането им към Сирийската пустиня. По време на депортацията стотици хиляди са избити от турски войници и полицаи или от кюрдски разбойнически банди, други измират от глад и болести по пътя. Хиляди жени и деца са насилени. Десетки хиляди са насилствено помохамеданчени.

Репресиите принуждават хиляди арменци да бягат. Те намират подслон в България и Франция.

Арменци от Пейо Яворов

Изгнаници клети, отломка нищожна

от винаги храбър народ мъченик,

дечица на майка робиня тревожна

и жертви на подвиг чутовно велик -

далеч от родина, в край чужди събрани,

изпити и бледни, в порутен бордей,

те пият, а тънат сърцата им в рани,

и пеят, тъй както през сълзи се пей.

 

Те пият... В пиянство щат лесно забрави

предишни неволи и днешни беди,

в кипящото вино щат спомен удави,

заспа ще дух болен в разбити гърди;

глава ще натегне, от нея тогава

изчезна ще майчин страдалчески лик

и няма да чуват, в пияна забрава,

за помощ синовна всегдашния клик.

 

Кат гонено стадо от някой звяр гладен,

разпръснати ей ги навсякъде веч -

тиранин беснеещ, кръвник безпощаден,

върху им издигна за всякога меч;

оставили в кърви нещастна родина,

оставили в пламък и бащин си кът,

немили-недраги в далека чужбина,

един - в механата! - открит им е път.

 

Те пеят.. И дива е тяхната песен,

че рани разяждат ранени сърца,

че злоба ги дави в кипежа си бесен

и сълзи изстисква на бледни лица...

Че злъчка препълня сърца угнетени,

че огън в главите разсъдък суши,

че молния свети в очи накървени,

че мъст, мъст кръвнишка жадуват души.

 

А зимната буря им сякаш приглася,

бучи и завива страхотно в нощта

и вихром подема, издига, разнася

бунтовната песен широко в света.

И все по-зловещо небето тъмнее,

и все по се мръщи студената нощ,

и все по-горещо дружината пее,

и буря приглася с нечувана мощ...

 

Те пият и пеят... Отломка нищожна

от винаги храбър народ мъченик,

дечица на майка робиня тревожна

и жертви на подвиг чутовно велик -

далеч от родина, и боси, и голи,

в край чужди събрани, в порутен бордей,

те пият - пиянство забравя неволи,

и пеят, тъй както през сълзи се пей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    2 3 Отговор
    Само да вметна,че империята не е била турска тогава а османска.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Кръста

    3 0 Отговор
    Съчувствам им най-искрено,и ние сме били избивани по същия жесток начин от това най-тъпопървобитно и способно на нечувана жестокост племе наречено турци!
    Да отслужат молебден и в Нашите църкви,нашия Патриарх да се обади на Арменския си колега и да изрази най-искрената съпричастност на Българите към страданията на Арменския Народ!
  • 3 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Няма никакво значение как се е наричала тогава империята, вътре са живели същите тия дето са ни мачкали толкоз векове, и което нашите предателски подлоги сега наричат "съжителство". Иначе имат наглостта да отричат арменския геноцид, както и много други варварства извършени от тях. Виждате и чувате какво правят и сега в Сирия и отношението им към сирийските бежанци и към европейците. Силно се надявам в близко време руснаците да размажат Турция и да я разпарчетосат на по-малки области или държави, така че никога повече да не правят подобни безобразия. И нека да си пожелаем никога вече да не си "съжителстваме" с тях.
  • 4 некой си

    4 1 Отговор
    най-вероятно можете да направите паралел между геноцида срещу арменците, хитлеровите репресии срещу евреите и изцепката на сталин в катинската гора срещу поляците. и в трите случая са арестувани целевите групи и впоследствие са изтребвани като кучета. най-вероятната причина за това е, че и на трите "велики" сили учителите са едни и същи- можете да ги намерите на еднодоларовата банкнота, в архитектурата на ренесанса и т.н. така са решили, така правят, а турците, били те нови или не са достатъчно тъпи за да направят всичко, че даже и да се гордеят после. не се усещат, че биват използвани. приблизително това се случва и днес. на тоя мустакат козел и няколко около него му казват какво да прави, а си затварят очите за петрола дето го купуват на безценица от юг.
    и тоя пръч си разиграва коня, щото така му е казано.
    за тези години дето са се насадили в югоизточна европа, единствено беди и нещастия са дошли насам- трябваше да си стоят в шатрите в пустинята, ама някой ги прати насам. сега се опитват да направят следващия епизод от сериала мюсюлманска европа със тия сирийски и не само "бежанци". а като помислите и видите кой ги приема радушно и можете да си направите изводите.
    за тези, направляващи историята на света българската нация и не само тя е пречка. основно защото нацията ни е на 3-то място по коеф. на интелигентност, а на тях им трябват тъпи роби-като турците.

    Коментиран от #5

  • 5 Бай хой

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "некой си":

    Може ли на едно място да не ръсите не доказани и то откровенни лъжи. Какъв сталин и каква катинска гора ви гони. Там е имало военни действия при световна война и е доказано сто пъти че гробовете са от немската окупация. Но нали анти човеците трябва да си правят интриги и да си оправдаят предателството към собственият си народ.

    Най малкото не може да става сравнение избиването и умъртвяването на деца, жени и старци с екзекуцията на военни.

    Вече стана нормално продажниците да подменят историческите факти. Дали им се връзва някой?

    Вече е факт и пропагандата относно загиналите в самолетната катастрофа край Катин, въпреки че по безпорен начин е доказано че става въпрос за пилотска грешка и то по нареждане на президента.

    Коментиран от #10, #11

  • 6 kcaniba

    4 3 Отговор
    Сетла памет на избитите братя и сестри арменци!!!!
    Константинопол пак ще е христиански!!!!
    Срам и позор на родната потурня!!!
  • 7 читател

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    При правителството на младотурците, то и империята трябва да се нарича Турска, а не Османска. Без тяхното управление, не би било мислимо и появата на Ататюрк и република Турция. Мисля, че авторът е бил коректен в някой процеси, които са обяснени в дебели исторически книги. ...
  • 8 goni

    3 0 Отговор
    Факти! Много смело, но все пак внимавайте! И за по-дребни работи са избивани цели редакции! Между другото тази в Париж се охраняваше, но явно не достатъчно добре! Да не си помислите че това което пиша е заплаха! В никакъв случай! Напротив! Напълно съм съгласен с написаното и нямам какво да добавя! А, това че автора е добавил стихотворението на Яворов направо ме възхити!!! Но, живеем в "Смутни времена"!Справка Вера Мутафчиева!
  • 9 ZZZ

    2 1 Отговор
    Едни други подобни б...ци днес си правят конгрес ( сиреч поредния цирк) в София и си избират "лидер" . Какво съвпадение само ! Нищо случайно няма на тоя свят . Дано да ги сполети съдбата на тези от снимката, ТЯХ И ДЕЦАТА ИМ !Рано или късно всичко се връща!
  • 10 некой си

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    смятах да си премълча, но не се сдържах.
    не мисля че има грешка в това което съм написал. то отговаря на историческата истина, а ти щом го отричаш какъв си??? всеки може да направи преценка за себе си, какъв точно си ти. оставяш коментари под почти всяка статия, а най ти харесват тези за знаменитости от женски пол. по това можем да направим изводите за сексуалната ти ориентация към лява или дясна ръка.
    сега по темата
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5
    Едва през 1990 г. Михаил Горбачов най-сетне признава, че СССР е виновен за разстрела, като потвърждава наличието на още две гробни полета близо до Катин. Горбачов прави изявление, че за всичко е виновен комунизмът и тоталитаризмът. Борис Елцин разсекретява архивите, отнасящи се до този случай, от които става ясно, че разстрелите са били извършени наистина през април и май 1940 г. от части на НКВД.
    като говориш/ пишеш глупости гледай да събеседниците ти да са ученички от типа кифла (твоето женско алтерего), та да можеш лесно да ги подлъжеш. мисля, че от прочелите тази статия не повече от 1 % спадат към горепосочената група (вкл. и ти).
    хайде лека вечер и не се притеснявай - кажи на света какъв си и ще ти олекне

    Коментиран от #14

  • 11 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    егати наглия лъжец.сталин напада и окупира заедно с хитлер полвината полша ,после избива мобилизирания като офицери полски елит,а сега путиновия трол се опитва да преиначава фактите.

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 12 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Димитрова/Стоян Георгиев да си гледа домакинството, че се "на слушахме" на нейните "истини" от рода на:
    "Демокрация е имало още в първобитнообщиния строй при пещерните хора", " Афганистан настигна Китай по икономически прираст", "Русия е започнала ПСВ и ВСВ." Край на цитатите. От тук нататък дума имат някои обособени медицински специалисти...
  • 13 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Десо ма, отново голословна пропаганда без имена на договори и дати.

    Нямаш никакви професионални и лични качества и се стремиш по най-отвратителният начин да се сложиш на началниците си за да те държат на заплата. Позор.
  • 14 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "некой си":

    По скоро си никой си след като твърдиш че акт на горбачов е някакво доказателство.

    Може би ви е кумир след като той си заработваше години наред доходи от лекции в американски университети и това му бе наградата за предателството и злините които причини на целия свят. Сега по същият начин нищожества плюят всичко Родно и Българско за да го прледоставят на окупаторите колониалисти срещу дребни суми и службици.
  • 15 tost

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Искаме факти - трите имена и дати на раждане (на избитите от Сталин), ако може да кажеш две думи и за избитите арменци
    Поклон пред паметта им .
  • 16 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    ГОРКИЯ НАРОД ИЗБИВАН ОТ ТУРЦИТЕ
    ВИНАГИ СЪМ ОБИЧАЛ АРМЕНЦИТЕ
    ТЕЗИ ИЗМЪЧЕНИ ХОРА
    ЗА КОИТО ПИШЕ ПОЕТЪТ ЯВОРОВ
    И НА КОЙТО АРМЕНЦИТЕ МУ ИЗДИГНАХА ПАМЕТНИК
    В ПЛОВДИВ
  • 17 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    ПОЛОВИНАТА ТЕРИТОРИЯ НА ТУРЦИЯ Е ЗАГРАБЕНА
    АРМЕНСКА ЗЕМЯ А ОТ ДРУГАТА СТРАНА ГИ НАТИСКАТ АЗЕРБЪДЖАН
    В ТУРЦИЯ СЕ НАМИРА И ДРЕВНОАРМЕНСКАТА СТОЛИЦА АНИ
    ВЪРНЕТЕ ЗЕМИТЕ НА АРМЕНЦИТЕ ДЖАГАЛИ

  • 18 ААА

    4 0 Отговор
    Да прочетат статията тези ,дето смятат ,че самостоятелно сме щели да се освободим от ТР. със свои сили и средства и без чужда помощ.Да видят броят на избитите и годината в която това се случва.Колко години е след нашето освобождение.Да си представят погромите от Априлското Въстание умножени по 20 и разорението и избиването на българите от Беломорска Тракия.С какво още сме се разминали ,и какво още би могло да ни се случи и на нас ,ако бяхме още в границите на Османската Империя.Има такъв цитат от Хитлер ,когато обсъждат избиването на огромен брой цивилно население,предимно на изток-А Турция като унищожи 2 000 000 арменци ,и какво от това,кой си спомня сега това.
  • 19 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    За сегашното състояние на света са виновни -евреите и арменците -те държат парите на света така и съдбите на останалите хора -като всички са задължени към тях -Така диктуват какво да става и как по света-хитлер добре ги е почнал ,но не успял да го довърши.....
  • 20 Наско

    0 0 Отговор
    Статията е за арменците. А ти, Търсиш внимание и избиваш комплекси. По това време Съветкият съюз не е във война - говорим за втората световна. Искаш документи - има ги на стотици места документите на НКВД за клането в Катин. Дори има и имената на избитите полски офицери и кога е направено. Не вярвам да си толкова умен, че да ги намериш. Такива като теб комплексирани, сте ми интересни - ако сте в компания и кажеш тези неща, ще станеш за смях, но единствено ви остава да си излеете простотията и злобата в нета. комплексар.
  • 21 каио

    0 0 Отговор
    абе къде намесихте и кюрдите тук не ви ли е срам кюрдите и арменците винаги са били в добри отношения ....