Last news in Fakti

11 Май, 2016 07:45 1 630 0

1/5 от растителните видове са застрашени от изчезване

  • растения-
  • видове-
  • изчезване-
  • флора-
  • природа-
  • обезлесяване

Човекът използва над 30 000 вида растения за различни цели

1/5 от растителните видове са застрашени от изчезване - 1

Един от всеки пет растителни вида по света е застрашен от изчезване, сочи скорошно проучване на британски учени от Кралските ботанически градини ("Кю гардънс") в Лондон. Цитирани от "Гардиън", специалистите напомнят, че ресурсите на човечеството от храна и лекарства са най-зависими от този факт.

Според доклада, в момента познатите на човека флорални видове са около 390 000. От тях използваеми са над 30 000.

"Растенията са от изключителна важност за човечеството. Те ни осигуряват всичко - храна, горива, лекарства, дървесина и са фундаментални за световния климат. Без растенията няма да бъдем тук. Изправени сме пред "унищожителна" реалност, ако не преорганизираме приоритетите и усилията си." - категоричен бе професор Кати Уилис, директор на науката в Кралските ботанически градини.

1/5 от растителните видове са застрашени от изчезване

Най-големият фактор, застрашаващ растенията от изчезване е унищожаването на хабитати, подходящи за земеделие (31%). За това допринася производството на палмово масло, отглеждането на говеда на огромни площи, обезлесяването (21%), както и мащабното строителство и развитието на инфраструктура (13%).

Към момента глобалното затопляне и промените в климата не влияят значително (едва 4%), но се очаква тези цифри също да нараснат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА