15 Май, 2016 14:15 1 707 0

Латинска Америка се тресе, заради Дилма Русеф

  • дилма русеф-
  • тресе-
  • латинска америка

Няколко държави отказаха да признаят новото правителство в Бразилия

Латинска Америка се тресе, заради Дилма Русеф - 1
Снимка: БТА/AP

Временното правителство в Бразилия отхвърли критиките на редица страни, управлявани от социалистически режими в Латинска Америка, съобщи „Ройтерс“.

През тази седмица президентският пост в страната бе поет от Мишел Темер. Това стана, след като бразилският сенат одобри временното отстраняване на редовно избрания президент Дилма Русеф, докато трае разследване за бюджетни злоупотреби срещу нея.

Венецуела, Куба и Боливия заявиха, че не смятат да признаят новата власт, оглавила най-голямата страна в Латинска Америка. Президентът на Ел Салвадор също отказа да признае правителството и оттегли посланика на страната си от Бразилия. Според него в страната е имало „политическа манипулация“.

Подобни вражди не са рядкост между ляво и дясно насочените правителства в Латинска Америка. Мишел Темер е представител на центристките сили, като заяви, че основната му цел ще е да изтегли Бразилия от рекордната през последните години рецесия в страната.

Външното министерство на Бразилия излезе с изявление , в което заявява, че „категорично отхвърля позициите на съседи, позволяващи си да разпространяват лъжи за вътрешно политическия живот в страната“.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отстраняването на Русеф като „преврат“. Той вече привика посланика си в Бразилия за обсъждане на моментната ситуация в страната.

На този етап само Аржентина открито подкрепя новото правителство.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: