17 Май, 2016 20:41 1 147 0

Туск: Борис Джонсън прекрачи границата с опасното сравнение между Хитлер и ЕС

  • великобритания-
  • доналд туск-
  • борис джонсън-
  • ес-
  • сравнение-
  • brexit-
  • хитлер

Председателя на Европейския съвет заяви, че бившият кмет е прекрачил границите на разумния дискурс с нелепото си сравнение между ЕС и плановете на нацисткия диктатор

Един от най-високопоставените лидери на Европа обвини Борис Джонсън, че страда от "политическа амнезия" и дава "абсурдни аргументи", след като бившият кмет на Лондон направи сравнение между целите на ЕС и Адолф Хитлер, пише в. "Гардиън".

До този момент институциите на ЕС се опитваха да не се намесват във все по-ожесточената кампания около референдума за излизането на Великобритания от блока, но във вторник председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е трябвало да реагира, когато е чул, че сравняват ЕС с плановете на нацисткия лидер.

„Когато чуя, че сравняват ЕС с плановете и проектите на Адолф Хитлер не мога да мълча. Бих пренебрегнал толкова абсурдни аргументи, ако не бяха изказани от един от най-влиятелните политици от управляващата партия (на Великобританив). Борис Джонсън прекрачи границата на разумния диалог, като показа и политическа амнезия“, каза Туск.

Той определи изказването като погрешно тълкуване на историята.

"ЕС може да бъде упрекван в много неща, но той продължава да е най-ефикасната защита срещу все така опасните и често трагични конфликти между европейските нации", добави председателят на Европейския съвет.

Бившият кмет на Лондон, който е разглеждан като водеща фигура в кампанията за излизането на Великобритания от ЕС, накара много хора да се възмутят от сравнението, което направи между ЕС и нацистките опити за обединение на Европа под едно управление.

В интервю за "Съндей Телеграф" Джонсън заяви, че Хитлер и Наполеон са направили неуспешни опити на европейско обединение и ЕС "прави поредният опит, но с различни методи.“

Туск многократно е отхвърлял аргументите, често правени от Brexit активисти, като заявяваше, че ЕС е общ инструмент, а не супердържава. "Европейските страни ще трябва да се изправят пред бежанската криза, агресията на Русия и собствената си икономическа несигурност, сами, без ЕС", заявяваше той.

"Днес, най-накрая ние трябва да започнем да си припомняме тази банална, а може би и скучна истина: единствената алтернатива [на ЕС] е политически хаос, връщане към националния егоизъм и в резултат на това, триумф на антидемократични тенденции, които могат да доведат до повтарянето на историята", заяви председателят на Европейския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: