Last news in Fakti

11 Юни, 2016 04:45 1 761 0

Трудният избор на Москва

  • кремъл-
  • русия-
  • великобритания

Не е ясно колко е изгодно за Кремъл ако Великобритания напусне ЕС

Кремъл подкрепя тези тенденции, които могат да отслабят ЕС, но случаят с Brexit е по-сложен, пише австрийският в. „Ди Пресе“. „Контролираните от Кремъл медии като правило използват всеки шанс , за да извлекат полза от слабостта на ЕС. В тази връзка тяхна любима тема е Brexit, както и референдума за независимостта на Шотландия, или ръста на евроскептиците. Възможното излизане на Великобритания от ЕС може да изглежда като дългоочакван подарък за пропагандната машина на Путин. Но не е ясно колко всъщност е изгодно за Кремъл едно излизане на Великобритания от ЕС“, коментира „Ди Пресе“.

Търговският оборот между двете страни не е голям, дипломатическите отношения между двете страни са влошени от момента на убийството на бившия сътрудник на КГБ и критик на Кремъл Александър Литвиненко. Освен това Лондон е един от убедените апологети на антируските санкции заради анексията на Крим и военната подкрепа на сепаратистите в Донбас.

Но Лондон е не само убежище за тези, които Москва търси като починалия Борис Березовски, чеченския политик Ахмед Закаев или банкера Андрей Бородин. Тук са сложили своите капитали руските олигарси, а на Лондонската борса се търгуват акциите на известни руски компании. Ако Великобритания напусне ЕС, ще се променят правилата и политическата игра, ще се промени сигурността на финансовото място Лондон, с губещи и печеливши руснаци. Евентуалното напускане на Великобритания може още повече да укрепи лидерството на Германия, а това едва ли е привлекателна перспектива за Москва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: