Last news in Fakti

22 Юни, 2016 19:40 3 358 1

Намериха потънала американска подводница през Втората световна война

  • подводница-
  • втора световна война-
  • намерена-
  • сащ-
  • американска-
  • матуа

Подводницата е потопена от японската брегова охрана през 1944 година

Намериха потънала американска подводница през Втората световна война - 1
Снимка: Wikipedia

На дъното на океана, близо до остров Матуа, намериха потънала по време на Втората световна война американска подводница. Това е съобщил за РИА Новости секретарят на руското военно-историческо дружество Александър Курилин. 

„Руски аквалангисти заедно с моряците от Тихоокеанския флот намериха на дълбочина подводница. Изследването на архивите позволява да се предположи, че това е американската подводница „Херинг“, потопена от японската брегова охрана“ е заявил Курилин. На борда е имало 83 подводничари. 

Подводницата е напуснала базата на атола Мидуей на 21 май 1944 г. и е предала съобщение, че е потопила два японски кораба в нощта на 30 и 31 май. След това повече не е осъществявала връзка. По-късно става известно, че на 1 юни 1944 г. подводницата е атакувала и потопила още два японски търговски кораба – Хибири Мару“ и „Иваку Мару“.

Дизеловата подводница SS-233 „Херинг“ е произведена през юли 1941 г., пусната е на вода през януари и предадена на ВМС на САЩ през май 1942 г. Подводницата е участвала в редица операции в Средиземно море, Атлантическия и Тихия океан. Обезпечавала е десанта на съюзниците в Северна Африка през ноември 1942 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелс

    0 0 Отговор
    Както се казва все още е била в гаранция!