5 Юли, 2016 19:03 1 252 0

Торите гласуват кой да стане новият премиер на Великобритания

  • великобритания-
  • консерватори-
  • тереза мей-
  • премиер-
  • лидер-
  • андреа лийдсъм-
  • майкъл гоув-
  • стивън краб-
  • лиъм фокс

Очаквано Тереза Мей има значителна преднина пред своите опоненти

Торите гласуват кой да стане новият премиер на Великобритания - 1
Снимка АП/БТА

Депутатите от Консервативната партия в британския парламент започнаха процеса по избиране на своя следващ лидер и премиер на Великобритания, като първият тур от вътрешнопартийните избори е към своя край, съобщи Би Би Си.

Макар министърът на вътрешните работи Тереза Мей да е смятана за фаворит сред торите, министърът на енергетиката Андреа Лийдсъм, която спечели подкрепата на Борис Джонсън в понеделник, правосъдният министър Майкъл Гоув, министърът на труда и пенсиите Стивън Краб и бившият министър на отбраната Лиъм Фокс също се надяват да наследят Дейвид Камерън.

Според междинните данни от днешното гласуване Тереза Мей, която бе сред застъпниците на идеята Великобритания да остане част от ЕС, води пред своите опоненти с подкрепата на 132 депутати.

Андреа Лийдсъм е била подкрепена от 42 депутати, включително бившият кмет на Лондон.

Двете дами в надпреварата са следвани от Майкъл Гоув, който има подкрепата на 27 свои съпартийци, Стивън Краб, за когото са гласували 23 тори и последен се нарежда Лиъм Фокс, подкрепен от едва 9 консерватори.

330-те депутата на Консервативната партия ще гласуват на първи тур на изборите между 11:00 и 18:00 местно време (13:00 – 20:00 българско време), като резултатите ще бъдат обявени в 19:00 местно време (21:00 българско време). Тогава кандидатът, събрал най-малко гласове ще бъде елиминиран. Втори и трети тур ще се проведат този четвъртък и следващия вторник, докато накрая не останат само двама кандидати.  В последствие един от тях ще бъде обявен за лидер на торите и премиер на страната на 9 септември.

В понеделник всеки един от 5-тимата кандидати получи възможността да обясни, защо трябва да бъде избран за следващият лидер на консерваторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: