9 Юли, 2016 07:46 2 100 0

Мей срещу Лийдсъм - коя ще е втората жена премиер на Великобритания

  • великобритания-
  • премиер-
  • тереза мей-
  • андреа лийдсъм-
  • консерватори-
  • тори

За първи път след ерата на Маргарет Тачър, правителството ще бъде оглавено от жена

Мей срещу Лийдсъм - коя ще е втората жена премиер на Великобритания - 1
Снимки АП/БТА

За втори път в своята история Великобритания е на път да избере жена за министър - председател.

Депутатите от Консервативната партия сведоха своите лидерски надежди до двама кандидати - вътрешния министър Тереза Мей и енергийния министър Андреа Лийдсъм - и предадоха бремето за вземане на окончателното решение на членовете на партията. В средата на август до около 150 000 членове на партията ще бъдат изпратени бюлетини, с които да бъде определена победителката през септември.

До този исторически избор се стигна, след отпадането на останалите трима претенденти за мястото на Дейвид Камерън.

Правосъдният министър Майкъл Гоув, министърът на труда и пенсиите Стивън Краб и бившият министър на отбраната Лиъм Фокс не успяха да се преборят за симпатиите на своите съпартийци и оставиха съдбата на Обединеното кралство, което се намира в изключително деликатна ситуация след решението на британците да осъществят Brexit, в ръцете на една от двете дами.

Коя от тях ще стъпи в обувките на Маргърет Тачър и ще стане втората жена премиер в историята на Великобритания, ще стане ясно на 9 септември.

Андреа Ледсъм, за изненада на мнозина, се превърна в конкурент на Тереза Мей, която още преди началото на партийния вот бе определяна като фаворит.

По този начин Мей, която по време на кампаниите „за“ и „против“ Brexit стоеше настрана от вътрешнопартийните спорове, но въпреки всичко остана вярна на Дейвид Камерън и защитаваше оставането на Великобритания в ЕС, ще се изправи срещу Андреа Лийдсъм, която бе сред застъпниците на идеята за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Но коя от тях е по-добрият кандидат, който ще се превърне в силен, решителен и отдаден лидер и обединител на нацията по пътя ѝ към Brexit?

Тереза Мей - един от най-дълго служилите министри на вътрешните работи в британската история, отдавна се разглежда като потенциален бъдещ лидер на партията.Мей срещу Лийдсъм - коя ще е втората жена премиер на Великобритания

Жената, известна със своя екстравагантен вкус за обувки, се нарежда сред първите привърженици на консервативната "модернизация".

Нейните политически акции скочиха, когато през 2013 г. успя там, където много вътрешни министри преди нея се провалиха, а именно успешно депортира радикалния духовник Абу Катада.

Някои проевропейски издания я определят като "лош, но не най-лошият" възможен избор за лидер на консерваторите и премиер. Вестник "Ню Йорк таймс" я нарича "Стоманената лейди" с явен намек за „Желязната лейди“ Маргарет Тачър – първата жена премиер на страната.

Тя обаче е изправена пред постоянни критики заради неспособността на правителството да изпълни обещанието си окончателно да сведе миграцията до под 100 000 на година.

Избрана за пръв път през 1997 г. като депутат от Мейдънхед, Мей се присъедини към кабинета в сянка през 1999 г. като министър на образованието, а през 2002 г. тя стана първата жена председател на партията.

Тя подразни съпартийците си по време на тазгодишната конференция на консерваторите, когато заяви, че обществото гледа на партийните членове като на членове на "противна партия". Някои от торите никога не ѝ простиха за това.

Мей, която разкри през 2013 г., че има диабет тип 1, стана най-високопоставеният политик от женски пол във Великобритания, след като беше назначена за министър на вътрешните работи през 2010 г.

През 2014 г. тя смая годишната конференция на полицейската федерация като заяви, че проблемите с корупцията не се изчерпват с "няколко гнили ябълки" и заплаши да сложи край на автоматичното право на федерацията, да записва служители както своите членове.

През същата година, тя участва в тежък обществен дебат с колегата си Майкъл Гоув за това кои са най-добрите методи за борба с ислямския екстремизъм. В края на дебата Гоув трябваше да се извини на премиера Дейвид Камерън и на Тереза Мей.

Преди да влезе в политиката Мей е работила за Банката на Англия.

Кандидатът за поста на премиер, която на 1 октомври ще навърши 60 години, е израснала в Оксфордшир. Тя е единствено дете в семейството на викарий от Църквата на Англия. Мей се запознава с бъдещия си съпруг Филип, за който се омъжва през 1980 г., в университета, където учи география. Двойката няма деца.

Андреа Лийдсъм, която до скоро бе малко известен заместник - министър, се вкопчи в шанса да блесне по време на два телевизионни дебата за референдума, на който британците решиха да напуснат ЕС. Тя се включи в кампанията "Напусни" като част от основния отбор агитатори заедно с Борис Джонсън и Найджъл Фарадж.Мей срещу Лийдсъм - коя ще е втората жена премиер на Великобритания

Заместник - министърът на енергетиката и изменението на климата, проведе ожесточен дебат с шефа си Амбър Ръд, която подкрепяше кампанията за оставане в ЕС и впечатли наблюдателите със своите спокойни и обосновани икономически аргументи за Brexit.

През януари 2013 г., заедно със свои колеги от Консервативната партия, тя стартира манифест за "ново споразумение между ЕС и Великобритания", което според нея бе необходима реформа. Тогава тя заяви пред Би Би Си, че "ние не искаме да напуснем ЕС, това би било катастрофа за икономиката на Великобритания ".

Тя е омаловажи предупрежденията за рисковете от напускането на ЕС с аргумента, че положението вече се е променило.

В отговор на критиките, отправени към нея при старта на кампанията ѝ, свързани с липсата на достатъчно опит като политик на "предна линия", Лийдсъм заяви, че две поредни години е заемала министерска длъжност, а също така е ръководила фирми и благотворителни организации. "Сегашният ни премиер изобщо не е бил част от правителството преди да стане лидер и министър-председател", добави тя.

Лийдсъм влезе в парламента през 2010 г. като депутат от Южен Нортхамптъншър след 25-годишна кариера в банковия и финансовия сектор. Тя се радва на дълга кариера в лондонското Сити и е била инвестиционен банкер в банка "Барклис".

В парламента тя бе член на финансовата комисия. През април 2014 г., в предишното правителство на Камерън, тя бе назначена за секретар по икономическите въпроси към финансовото министерство. След изключителната изборна победа на торите през май 2015 г., тя зае поста на заместник-министър в Министерството на енергетиката.

Лийдсъм дори подкрепи фракинга, с което си спечели неодобрението на екоактивистите в страната.

Кандидатът за лидерския пост в Консервативната партия, идва от скромно семейство на консерватори от Хертфордшир. Тя учи в девическото училище по граматика "Тонбридж" преди да запише политически науки в Университета на Уоруик. Омъжена с три деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: