Last news in Fakti

7 Юли, 2016 18:53 1 368 0

Великобритания очаква втората жена премиер

  • великобритания-
  • премиер-
  • жена-
  • андреа лийдсъм-
  • тереза мей

Тереза Мей срещу Андреа Лийдсъм събраха най-много гласове в надпреварата за поста на Дейвид Камерън

Великобритания очаква втората жена премиер - 1
Снимки АП/БТА

Великобритания отново е на път да избере жена за премиер, за пръв път след управлението на Маргарет Тачър.

След днешното гласуване стана ясно, че вътрешният министър Тереза Мей ще се изправи срещу енергийния министър Андреа Лийдсъм в битката за поста на министър-председател и лидер на торите във финалния вот на Консервативната партия, съобщи Би Би Си.

След днешното второ гласуване Мей успя да спечели подкрепата на 199 депутата, Лийдсъм събра 84 гласа, а за третия претендент за лидерския пост - Майкъм Гоув, гласуваха 46 души.

"Този вот показва, че Консервативната партия може да се обедини и това ще стане под мое ръководство", коментира резултатите Мей и добави: "Имаме нужда от доказали се водачи, които да договорят най-добрата сделка за напускане на Европейския съюз".

Консерваторите сега трябва да изберат една от двете дами, чиято кандидатура да подкрепят. 

До 9 септември 150 000 членове на Kонсервативната партии ще трябва да изберат коя от двете дами ще бъде новият им лидер, който автоматично става и премиер на страната. Днешният вот се превърна в исторически, тъй като за първи път от почти 26 години Великобритания ще има жена за министър-председател.

Досега само една жена е заемала този важен пост във Великобритания. Това е Маргарет Тачър, която управлява от 1979 г. до 1990 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: