14 Юли, 2016 10:28 1 025 1

ООН се е провалила в Косово

  • прищина-
  • косово-
  • оон-
  • права

Докладът използва остър език, за да критикува откази за разследване на изчезвания и убийства

ООН се е провалила в Косово - 1
Снимка: АП/БТА

Мисията на ООН в Косово UNMIK се е провалила в усилията си да защити човешките права. Това се посочва в доклад, изготвен от Съветническия панел за човешките права към световната организация.

Документът е съставен от трима правни експерти, които на 1 юли приключиха своята дейност.

Докладът използва остър език, за да критикува откази за разследване на изчезвания и убийства, както и небрежност при масовото отравяне с олово на разселените в лагерите на ООН роми, известени също като и цигани. Без да провери местата световната организация решава да изгради лагери. По-късно се оказва, че те се намират на замърсен с олово терен, което е причината за натравянето на настанените в лагерите роми. Това принуждава през 2010 г. ООН да разруши лагерите.

Изводите от доклада са източник на притеснение за ООН, която редовно критикува правителствата за липсата на защита за жертвите, чиито човешки права са били нарушени в зони на конфликти. От своя страна ЮНМИК не се е опазила и вместо да разследва сигналите за изтезания и отвличания, ги е игнорирала. По този начин изградената от световната организация администрация в Косово не е вдъхнала вяра в пострадалите в изграждащата се администрация в балканската страна.

По този начин осемгодишната мисия на ООН в Прищина е оценена като пълен провал.

Мироопазващите операции на световната организация са изправени пред други проблеми, включително и за сексуално насилие в Централноафриканската република (ЦАР), продължителната холера в Хаити и обвинения, че сините каски в Южен Судан не са успели да защитят цивилното население.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    1 2 Отговор
    И в Йемен се провалиха... Но нали, Йемен е атакуван от другарите на САЩ, основните спонсори на тероризъм - Саудитска Арабия и не се говори за трагедията! Интересното е, че например невластоимащите британци смятат, че интервенцията в Йемен е поредното престъпление, подкрепяно от Британия! Ще си понесат заслуженото абсолютно целия им народ! И за Ирак, Сирия, Либия също...