Last news in Fakti

11 Октомври, 2011 17:41 4 146 0

Бум на опиума в Афганистан

  • опиум-
  • афганистан-
  • оон
Бум на опиума в Афганистан - 1

Производството на опиум в Афганистан регистрира истински бум – ръст от 61% за една година. Данните са на доклад на ООН, цитирани от Би Би Си. Увеличението се приписва на скочилите цени на наркотичната субстанция, които са стимулирали доста „фермери“ да работят повече. Миналата година бе доста сурова за реколтата, която стана жертва на болест. Опиумът е основната суровина за производство на хероин. Експерти твърдят, че цената й е нараснала с 43% за една година.

Редица анализатори считат, че отглеждането на забраненото растение е покровителствано от талибаните, които прибирали печалбата, за да финансират бунтовническата си дейност. Особено срещани са тези насаждения в размирните провинции Хелманд и Кандахар – около 80% от опиумния мак расте именно там.

Счита се, че Афганистан произвежда около 90% от опиума в света – около 5800 тона само за тази година.
Обикновените афганистански земеделски производители са все по-изкушени от производството на опиум, особено на фона на кризата. Все пак правителството предприема строги мерки за борба с наркопроизводството, а положителната тенденция от това с забелязвала.

Само три провинции в Афганистан се считани за „свободни“ от маковите насаждения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА