Last news in Fakti

21 Юли, 2016 14:48 863 0

Повече права за шпионите в Аржентина?

  • разузнаване-
  • аржентина-
  • бюджет

Аржентина е длъжна да разкрие истинските извършители

Повече права за шпионите в Аржентина? - 1

Президентът на Аржентина Маурисио Макри подкрепи инициативата за увеличаване на правомощията на Агенцията за разузнаване, отбелязва Ройтерс.

Предишният президент Кристина Фернандес ограничи правомощията на службата след загадъчната смърт на Алберто Нисман.

От 2005 година той ръководеше комисия за разследване на бомбения атентат срещу сградата на еврейския културен център АМИА в Буенос Айрес, извършен на 18 юли 1994 година, припомня Дойче веле. При нападението загинаха 85 души, а около 300 бяха ранени. Това беше най-убийственият антисемитски атентат в историята на Аржентина. Издирването на виновните обаче не се увенча с особен успех.

Десет години след атентата, на 4 септември 2004 година, съдът оправда всички обвиняеми поради липса на доказателства. През 2005 тогавашният президент Нестор Кирхнер, съпруг на Кристина Кирхнер, натовари прокурора Нисман с ново разследване на трагедията поради наличие на тежки съдебно-процесуални грешки.

Аржентина е длъжна да разкрие истинските извършители на атентата не само заради жертвите и техните близки. От това това ще зависи, дали Аржентина има право да се нарича правова държава.

Самата агенция за разузнаване е доста компрометирана в очите на аржентинците, за нейното съдействие на военната хунта между 1976 и 1983 г. и скандалите с корупцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: