29 Юли, 2016 17:31 2 057 2

Норвегия ще подари планина на Финландия?

  • финландия-
  • норвегия-
  • 100-годишнина-
  • независимост-
  • планина-
  • планински масив-
  • халти

Поводът е 100-годишнината от финската независимост

Норвегия ще подари планина на Финландия? - 1
Снимка АП/БТА

Какъв би бил най-подходящият подарък за една държава, която отбелязва 100 години от своята независимост? Планински масив разбира се!

Правителството на Норвегия обмисля идеята да даде на Финландия планинския масив Халти като подарък през следващата година, когато страната ще отпразнува един век от обявяването на независимостта си от Русия, пише в. "Индипендънт".

Най-високата точка на планината в момента се намира от норвежката страна на границата, но премиерът на страната съобщи, че правителството на Норвегия обмисля да премести националната граница с 40 метра, така че тя да попадне на територията на Финландия.

Върхът на Халти, който се издига на 1365 м. надморска височина, ще стане най-високата планина във Финландия.

"Има някои формални предизвикателства, а и аз изобщо не съм решила дали ще подкрепя това. Но ние обмисляме тази идея", заяви норвежкият премиер Ерна Солберг пред националния телевизионен оператор в страната NRK.

Необичайният жест е идея на пенсионираният норвежки картограф Бьорн Геир Харсън, който се хванал за идеята преди десетилетия, докато проучвал района със самолет през 1972 г.

Кампанията около подаряването на Халти на Финландия от известно време тече и онлайн. Създадената Фейсбук група, посветена на каузата, вече е събрала повече от 14 000 харесвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    1 2 Отговор
    Това се казва добросъседски отношения,а при нас като се обърна към историята ни всички съседни нам държави яко са откъсвали от територията ни ,и още ламтят за части от България.Между другото България е единствената държава в света,която граничи от всичките си страни само със СЕБЕ СИ,дори и откъм морето,където има цели градове потънали навътре в него.ФАКТ.
  • 2 mediator37

    1 1 Отговор
    Според сръбските географии най-високият сръбски връх е Миджур (2169м) в Стара планина, чиято най-висока точка обаче, се намира на 2 метра навътре в българска територия.
    Но си мисля, че не бих подкрепил идеята да им го подаряваме. Може, обаче да връщат Западните покрайнини.