Last news in Fakti

19 Октомври, 2011 09:01 1 098 0

САЩ дава 40 млн. долара на Либия за борба с химическото оръжие

  • либия-
  • хилари клинтън
САЩ дава 40 млн. долара на Либия за борба с химическото оръжие - 1
EPA/БГНЕС

САЩ ще предоставят на Либия 40 милиона долара за унищожаване на наличните запаси от оръжие в страната, заяви американският държавен секретар Хилъри Клинтън.

Тя направи необявена визита в Триполи като за целта размести програмата си за обиколка в региона.

По данни на Държавния департамент в недалечното минало либийската страна е разполагала с около 11 тона иприт, 845 тона изходни вещества, от които може да се направи химическо оръжие, и около 400 остарели ракети „Скъд“.

Администрацията на Барак Обама нееднократно призова Преходния национален съвет на Либия да вземе мерки за опазването на военните складове.

Освен това Хилъри Клинтън даде ясен сигнал, че Белият дом би искал Муамар Кадафи да бъде убит или заловен бързо.

Това е безпрецедентно и остро изказване за американската дипломация, която предпочита да иска залавянето и изправянето пред правосъдието на последните диктатори.

Дори и Джордж Буш - младши не си позволяваше подобни остри реплики по отношение на стария си враг – Саддам Хюсеин.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА