Last news in Fakti

18 Октомври, 2011 21:52 1 216 1

Хилари иска главата на Кадафи

  • муамар кадафи-
  • либия-
  • хилари клинтън
Хилари иска главата на Кадафи - 1
EPA/БГНЕС

Държавният секретар Хилари Клинтън необичайно и безцеремонно заяви в Триполи, че САЩ биха искали сваленият либийски лидер Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен.

Обикновено американски политици дипломатично заявяваха, че искат да видят поредния свален диктатор предаден на правосъдието.

Подобна беше позицията и за Саддам Хюсеин, който беше изправен пред съд и осъден преди да бъде обесен.

Изказването на Хилари Клинтън показва изнервеноста на САЩ, отбелязват коментатори.

По-рано днес в интервю за саудитски вестник временният премиер на Либия Махмуд Джибрил заяви, че Кадафи най-вероятно се подготвя да си върне властта с помощта на туарегите, населяващи Северен Нигер, Южна Либия, Южен Алжир и Мали.

Според Джибрил Кадафи има две възможности - да се опита да дестабилизира новото управление в Либия или да обяви сепаратистка държава в Южна Либия, която може да нарече както си пожелае: "Туарегия", "Велика Африка" или по друг начин.

Клинтън  има за цел да договори нови програми за сътрудничество между САЩ и новото ръководство на Либия, сред които план за лечение на ранените в неколкомесечната гражданска война, възобновяване на размяната на студенти и помощ в унищожаването на опасния оръжеен арсенал от ерата на сваления режим на Муамар Кадафи, посочва Ройтерс.

АП пояснява, че става дума за хиляди бройки ръчни гранатомети, за които има опасения, че могат да попаднат в ръцете на терористи.

В Либия вече пребивават 14 оръжейни експерти от САЩ, като се очаква и други страни да помогнат за решаването на тази задача.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел Димов

    0 0 Отговор
    Защото им знае кирливите ризи- как са подкрепяли издевалтелствата и мракобесието му десетилетия наред за да ползват нефтените залежи в Либия, и сега когато там няма вече какво да се вземе, искат да заличат следите.