29 Септември, 2016 12:25 1 326 0

Предупреждение за ескалация на световните проблеми

  • даеш-
  • ислямска държава-
  • терор-
  • войни

Войни, тероризъм, криза в ЕС и в отношенията между Запада и Русия

Предупреждение за ескалация на световните проблеми - 1
Снимка: АП/БТА

Една от най-големите заплахи за международните механизми за регулиране на конфликти са популистките и националистическите тенденции. Това се твърди в годишния доклад на Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Според доклада Brexit е основна причина за влошаване на ситуацията. Освен това през миналата година се е появила и тенденция за решаване на конфликтите на национално ниво. Това е интервенцията в Сирия, експанзията на Китай в Южнокитайско море и намесата на Саудитска Арабия в гражданската война в Йемен. Според доклада проблемните сфери са отказът от ядреното разоръжаване, войните и тероризмът в Близкия изток и Северна Африка (Сирия, Ирак, Йемен и Либия).

Освен това ЕС все повече страда от подема на евроскептиците. След трудните и изтощителни дебати за финансовата помощ за Гърция, в Европа пристигнаха повече от един милион бежанци, които всяха раздор в страните - членки. Следващият шок, според Международния институт за стратегически изследвания, е Brexit. А Великобритания е с най-големия отбранителен бюджет в ЕС, втора по сила на икономиката и трета по население. В доклада излизането на Великобритания от ЕС се определя като "огромен неуспех за европейския проект".

Според Международния институт за стратегически изследвания напрежението между Русия и Запада далеч надхвърля границата на конфликтите в Сирия и Украйна. Сериозна последица от него са влошените отношения между Москва и НАТО.

В доклада се обръща голямо внимание на опитите на Китай за експанзия в Азиатско - тихоокеанския регион. Особена опасност е поведението на Китай, което се определя като "нагло". Имат се предвид строителството на военна инфраструктура и изкуствени острови по крайбрежието на Южнокитайско море.

Според Международния институт за стратегически изследвания, за да се намалят негативните тенденции, трябва да се възстанови доверието в международните институции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: