Last news in Fakti

1 Октомври, 2016 08:58 3 003 3

Изпитано: Опустошителната сила на щурмовите самолети

  • самолети-
  • войни-
  • щурмови-
  • втора световна война-
  • щуки-
  • сила

Превъзходство по въздух означава превъзходство и по земя

Летящи високо, летящи бързо, летящи смъртоносно. Щурмовите самолети са финалният акорд във всяка армия, който може да спечели войната. Те са гордостта в арсенала и козът в ръцете на победителите.

Невинаги по време на бойни действия са били ефективни. Във Виетнам американците не успяват да превърнат въздушните бомбардировки в стратегическо предимство. В повечето случаи, обаче, щурмовите самолети са незаменими. 6 войни, в които те са доказали това:

Итало-турската война (1911 – 1912 г.)

Често наричана Триполитанската война, тя се води между Италия и Османската империя през 1911 – 1912 година. Първата по рода си атака по наземни войски от самолет е осъществена на 1 ноември 1911 година, пише War History Online. Младши лейтенант Джулио Гавоти със самолет „Етрих Таубе” атакува турските военни в Либия. Прави го, мятайки гранати от въздуха.

Задачата е повече от трудна, защото Гавоти трябва да пусне гранатите, управлявайки самолета. Опитът е неефективен – нито един войник не е убит. Офанзивата обаче остава в историята, защото дава началото на нова ера в бойната авиация. Военновъздушните сили на много страни осъзнават, че самолетът може да бъде използван за атака на вражески сили.

Първата световна война (1914 – 1918 г.)

По време на Първата световна война се разгръщат първите ефективни атаки. Увеличените усилия в проектирането довеждат на сцената Юнкерс J-1. Оборудван с допълнителна броня, той може да лети ниско и да атакува врага, а освен това да бъде защитен от прииждащите куршуми. J-1 показва, че атаките към наземни цели могат да бъдат както смъртоносни, така и опустошителни за духа на вражеските войски.

Гражданската война в Испания (1936 – 1939 г.)

Гражданската война се води между сили на Втората испанска република и опозиционната военна диктатура на Франсиско Франко. В този конфликт – с подкрепата и на германските сили – самолетите нанасят ефективни удари срещу републиканските сили. Технологичното превъзходство изиграва ключова роля във важни битки. Бойната авиация вече има и стратегическо значение. Тактическото значение на самолетите достига своя пик в най-опустошителната война...

Втората световна война (1939 – 1954 г.)

Ако до този момент щурмови самолети са били използвани в отделни атаки или поне не толкова масово, то по време на Втората световна война офанзивата по въздух придобива съвсем различно значение. На военната сцена се появяват самолети, всяващи страх и разрушения. Тактическото преимущество по въздух преминава в друго измерение.

Юнкерс Ju-87 е водещата сила в нацисткия блицкриг. „Щуките” деморализират вражеските войски, а при офанзивата в Полша през 1939 година нанасят огромни загуби на полските сили. Съюзническите сили също залагат на щурмовите самолети и тяхното тактическо значение, което им помага да победят нацистите през 1945 година.

Шестдневната война (1967 г.)

Шестдневната война се води между израелските сили и Египет, Йордания и Сирия. Затвърждава се репутацията на самолетите, използвани за офанзивни цели по време на военни действия. Победата на Израел до голяма степен се дължи на превъзходството по въздух.

Войната в Персийския залив (1990 – 1991 г.)

По време на операция „Пустинна буря” силите, водени от САЩ, извършват бомбардировки на няколко етапа срещу иракските системи за противовъздушна отбрана, командни пунктове и други военни съоръжения. Атаката по въздух печели огромно предимство, обезоръжава врага и позволява на наземните сили да вземат превъзходство.  За пореден път в реални бойни действия бива доказано, че самолетите – използвани за военна офанзива – са безценни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Предполагам авторът има в предвид т.н. "Доктрина Дуе" на името на италиамския маршал Дуе. Според неговата военна доктрина победа в конкретна война може да се постигне само със силите на ВВС. Авиацията ще носи разгром на противника на бойното поле, ще разрушава инфраструктора, ще всява паника и деморализация сред населението.
    За съжаления военните действия във всички военни конфликти впоследствие показват, че през територия през която не "мине кашишки крак" не може да се счита превзета и контролирана.
  • 3 Само клон от авиацията

    0 0 Отговор
    Далеч не е само "Доктрината Дуе", а сериозно количество военни автори и стратези разглеждат авиацията като начин за контрол и нанасяне на суперточни и бързи удари по противника. Обаче не си спомням някой да разглежда единствено щурмовата авиация, защото тя е със специфични цели и задачи - поддръжка на пехотата, атака на наземни и морски цели и подобни, осъществявани от малка височина. В този смисъл, трудно е да си говорим за решаващата роля на самолети, които летят ниско, при положение, че трябва преди това да овладеят небето над тях. А там ще има стотици и дори хиляди изтребители за борба със същата тази щурмова авиация.