Last news in Fakti

6 Ноември, 2016 08:00 35 208 4

Властелини на моретата

  • властелини-
  • морета-
  • самолетоносачи-
  • нимиц-
  • адмирал кузнецов-
  • военни

6-те най-големи класове самолетоносачи в света

Властелини на моретата - 1
Снимки: Wikipedia

Корабите са властвали над моретата дълго преди създаването на самолетите и, въпреки развитието на военните технологии в редица други насоки, морският флот си остава важен елемент на всяка водеща военна сила.

Флотът защитава околните води на една държава, а гръбнакът на флота са самолетоносачите. Подобен тип военни кораби, разполагащи с палуби за излитане, формират различни ударни групи, които могат да концентрират огромна военна мощ в която и да е точка на Световния океан. Така те могат да предоставят значително стратегическо предимство над вражеските сили.

Ето и представители на някои от най-големите класове тежки самолетоносачи (суперсамолетоносачи), които са в експлоатация днес:

„Сао Пауло“ (Клас „Клемансо“)

Властелини на моретата

През 2000 г. Бразилия закупува от Франция самолетоносача „Фош“ от класа „Клемансо“ за 12 милиона щатски долара. Скромната цена за подобен тип военен кораб е продиктувана от възрастта на плавателното средство (пуснат на вода през далечната 1957 г.). След сделката „Фош“ е реновиран и прекръстен на „Сао Пауло“. Корабът е с дължина от 265 метра и водоизместимост при пълен товар от близо 33 000 тона. Може да обслужва 39 самолета.

„Шарл дьо Гол“

Властелини на моретата

„Шарл дьо Гол“ е единствен в класа си и е флагманът на френските военноморски сили. Той е първият и единствен френски кораб, задвижван от ядрени реактори. Пуснат е на вода през 1989 г., а от 2001-а е в експлоатация. Цената му възлиза на около 4 милиарда щатски долара. Може да обслужва до 40 самолета и да плава до 20 години без презареждане. Дължината му е 261 метра, а водоизместимостта – 42 500 тона. Бил е на военни мисии по целия свят.

„Викрамадитя“ (Клас „Киев“)

Властелини на моретата

„Викрамадитя“ е индийската модификация на съветския клас „Киев“ и един от двата самолетоносача във военния флот на страната. Корабът е руско производство, закупен от Индия за 2.35 милиарда долара. В експолатация е от 2013 г. и може да обслужва 36 самолета. Дълъг е 283.5 метра, а водоизместимостта му е 45 400 тона. В превод от индийски името на плавателното средство значи „смел като слънцето“.

„Изумо“

Властелини на моретата

Японският „Изумо“ дълго време беше единственият от класа си, но в „страната на изгряващото слънце“ конструираха негов брат-близнак. „Изумо“ не е типичен самолетоносач, тъй като обслужва хеликоптери. Корабът е специализиран да преследва и потопява подводници. Може да транспортира до 14 хеликоптера, 400 войници и превозни средства. Цената му е 1.2 милиарда щатски долара.

„Адмирал Кузнецов“ (Клас „Адмирал Кузнецов)

Властелини на моретата

Тежките самолетоносачи от руския клас „Адмирал Кузнецов“ разполагат със солиден арсенал от нападателни и отбранителни оръжия, като например противокорабни и противоподводни ракети. В момента руските военноморски сили разполагат с един-единствен подобен самолетоносач, тъй като останалите са продадени на Китай. „Адмирал Кузнецов“ обслужва 30 самолета, дълъг е 302 метра, а водоизместимостта му при максимален товар е 61 400 тона. Автономността му в открити води е до 45 дни.

Клас „Нимиц“

С дължина от над 330 метра, американските самолетоносачи от клас „Нимиц“ са най-големите военни кораби в света към настоящия момент. Те са и най-скъпите засега – всеки един от тези гиганти струва около 4.5 милиарда щатски долара. С водоизместимост до 100 000 тона, тези плавателни средства могат да пренасят до 90 самолета. Животът им се изчислява на около 50 години. Построени са 10 самолетоносача от този клас, но тъй като първите са в експлоатация от 1975 г., САЩ планира тяхното заместване с голям и по-модерен клас – „Джералд Р. Форд“. Първият кораб от новото поколение вече е произведен, но все още не е в експлоатация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    6 7 Отговор
    Хахаа викат самолетоносача е наи важния у флота не мерси дръжте си плаващите палуби за излитане и кацане я искам ракетен крайцер
  • 2 кроко

    11 3 Отговор
    Флота защитавал околните води! Тогава за 'къв чеп са ти самолетоносачи? Тия са за да защитават интереси в чужди води.

    Коментиран от #3

  • 3 OMG WTF

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    Самолетоносачите са част от флота... Duh!
  • 4 Аз гост

    3 0 Отговор
    Кви самолетонасачи?Само подводен ракетен флот!!!!