Last news in Fakti

27 Октомври, 2011 17:29 947 1

Папата призна греховете на християнството

  • бенедикт-
  • папа-
  • християнство-
  • асиси
Папата призна греховете на християнството - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Бенедикт ХVІ призна „с голям срам“, че християнството е използвало сила в дългата си история. „Да, вярно е. Ясно е, че това е злоупотреба с християнската вяра“, каза  главата на Римокатолическата църква през 300 представители на световните религии, предаде Ройтерс. Това е един от малкото пъти, когато папа се извинява за престъпления, извършени от последователи на собствената му вяра.

Днес насилието в името на Бог няма място никъде по света, заяви главата на Римокатолическата църква на голяма конференция в Асиси, Северна Италия, с представители на различни религии – християнство, ислям, мюсюлманство, таоизъм, будизъм и т.н. Бенедикт ХVІ заклейми тероризма и Холокоста.

Първата такава среща е организирана от предшественика на Бенедикт ХVІ – папа Йоан Павел ІІ. Вместо да се молят заедно, делегатите на различните религии се разотидоха в стаите си, което по програма е отчетено като време за „мълчание и лична молитва“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росица Иванова

    0 0 Отговор
    По-добре късно, отколкото - никога. Само че признанието не е достатъчно. Трябва да се каже истината, а на това едва ли са способни.