20 Ноември, 2011 20:38 1 723 1

Заловиха и разузнавач №1 на Кадафи

  • либия-
  • сануси-
  • сейф ал-ислам

Сейф ал-Ислам поискал да бъде застрелян

Заловиха и разузнавач №1 на Кадафи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Топ-съветникът по сигурността и шеф на разузнаването на режима на Муамар Кадафи също е заловен, съобщи преходната либийска власт, цитирана от Би Би Си. Беглецът Абдула ал-Сануси, който е и баджанак на покойния диктатор, бе един от малкото останали в неизвестност високопоставени фигури от бившия режим, но вече се намира в плен на бойците на новата власт.

Задържането му станало в южната част на страната, където вчера бе заловен и Сейф ал-Ислам, първородният син на диктатора.

Двамата с ал-Сануси са издирвани от Международния съд в Хага за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително за убийството на цивилни демонстранти по време на революционното движение. На ал-Сануси се приписва и избиването на 1000 души от затвора Абу Салим през 1996 година.

Данните към момента сочат, че ал-Сануси е открит в дома на сестра си в град Сабха. Той бе считан за дясната на ръка на Муамар Кадафи и една от най-страшните фигури на режима.

Сейф ал-Ислам ще бъде разпитван от либийски прокурори на тайно място в западния град Зинтан. Той е настанен в частна къща и е в добро здраве. Източници от охраната му съобщават, че при ареста си синът на Кадафи поискал да бъде застрелян, но му било отказано да последва съдбата на баща си.

Преходната власт обеща справедлив съдебенв процес за Сейф ал-Ислам.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pacoran

    0 0 Отговор
    po dobre da leji v zatvora po goliamo nakazanie ot tova da leji6 dokato umre6 niama spored mene