Last news in Fakti

30 Ноември, 2016 07:30 3 123 25

30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия

  • зимна война-
  • червена армия-
  • финландия-
  • война

Зимната война е война между Съветския съюз и Финландия. Тя започва със съветска офанзива на 30 ноември 1939 г. - три месеца след началото на Втората световна война и съветската инвазия в Полша. Военните действия приключват на 13 март 1940 г. с Московският мирен договор. Атаката се счита за незаконна от Обществото на народите и Съветския съюз бива изгонен на 14 декември 1939 г.

Съветските сили са с три пъти повече войници от финландците, тридесет пъти повече самолети и сто пъти, повече танкове. Червената армия обаче е била намалена от съветския лидер Йосиф Сталин по време на Голямата чистка през 1937 г. Над 30 000 офицери са екзекутирани или са били изпратени в затвора, включително и тези от най-високите редици. В Червената армия през 1939 г. има и много неопитни висши офицери. Поради тези факти, както и високата ангажираност и морал във финландските сили, Финландия е в състояние да устои на съветската инвазия много по-дълго, отколкото са очаквали руснаците. Финландските сили нанасят зашеметяващи загуби на Червената армия през първите 3 - 4 месеца. Военните действия са прекратени през март 1940 г. с подписването на мирен договор в Москва.

Докато финландците дават 22 800 убити и 43 500 ранени, жертвите от съветска страна са много повече - 200 000 убити и изчезнали и 260 000 ранени. Трудностите, които изпитва Червената армия при преодоляването на съперник, който очевидно й отстъпва, дават на Хитлер силен коз и мотив за атака срещу СССР, макар и по това време двете държави да са все още съюзници. Планирането на операция "Барбароса", която започва на 22 юни 1941 г., е в ход още от началото на 1940 г.

За добрата съпротива на финландците значение има и фактът, че техният главнокомандващ Карл Густаф Емил Манерхайм до 1917 г., когато Финландия получава независимост, е бил действащ военен от руската армия. Избраната тактика на партизанска война, познаването на местните условия и лютата зима също работят в полза на финландците, които макар и да губят войната, запазват независимостта си и отстъпват на СССР едва 10 процента от територията си.

Финландия отстъпва 11% от територията си от преди войната и 30% от икономическите си активи на Съветския съюз. Съветските загуби на фронта били тежки и международната репутация на страната е пострадала. Съветските войски не изпълнили своята цел за цялостно завладяване на Финландия, но завладяли достатъчно територия, включително Ладожкото езеро, Петсамо и Сала.

Финландците обаче запазват суверенитета си и подобряват международната си репутация .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 4 Отговор
    Миролюбивият Съветски съюз, да?
    В своята версия за ВСВ излязла под формата на 6 тома "Мемоари", всеки по 700 страници, Уинстън Чърчил обяснява избиването на 30000 руски офицери от Сталин. Прегърнали идеите на националсоциализма, да видиш ти. Хубавото си е хубаво.
  • 2 Бай хой

    4 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Финландия отстъпва 11% от територията си от преди войната и 30% от икономическите си активи на Съветския съюз.

    Ето нагледен пример че всеки вижда това което иска да види и игнорира всичко останало.

    Каква победа на финландците ви гони бе? Вие нормални ли сте?

    То бива бива пропаганда амаааа?

    От началото на статията само пропаганда и лозунги. Пропуска се факта че финландците са съюзници на хитлер и редовно обстрелват дори Санкт Петербург.

    И пак пропуснахте да споменете колко хиляди офицера лично е разстрелял Сталин, колко милиарда руснаци е заточил в сибир и колко милиона украинци също е разстрелял.

    Така сигурно престъпленията на сащ и нато в днешно време изглеждат по приемливо?
  • 3 кирил

    6 4 Отговор
    истината е че в първата фаза на всв сталин и хитлер са съюзници.ссср окупира балтика половин полша и част от румъния.после двата звяра се дебнат един друг.забравя се че всв не е само в европа а и в азия където срещу япония воюват сащ и великобритания

    Коментиран от #7

  • 4 КИРИЛ

    6 4 Отговор
    в това време финландия не е била съюзник на германия.точно напротив,хитлер е дал съгласие на сталин за война срещу финландия.финландия става съюзник на германия след началото на войната между германия и ссср.
  • 5 начо

    6 4 Отговор
    малкият финландски народ се вдига на отечествена война и предотвратява руска окупация.
  • 6 VMORO

    2 4 Отговор
    V statiyata pi6e, 4e finlandtzite gubyat voynata: Избраната тактика на партизанска война, познаването на местните условия и лютата зима също работят в полза на финландците, които макар и да губят войната, запазват независимостта си и отстъпват на СССР едва 10 процента от територията си.
    Mozhe bi, drugaryu B.Xoy, ot tolkova lapane na savetski ...i si zabravil bulgarskiya ezik.
  • 7 Бай хой

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "кирил":

    Истината е че след като хитлер напада полша само сталин тръгва срещу неговите войски и целият запад само гледа от страни. След тази намеса хитлер временно преустановява нахлуването. Договора за не нападение не е съюз а временно примирие. Това е истината която така наречените западняци се опитват да преиначат.

    Коментиран от #12, #15

  • 8 Диди

    2 6 Отговор
    До Бай Хой.Русия не прави ли пропаганда?

    Коментиран от #18

  • 9 Киро

    9 7 Отговор
    Ето това са ушанки!

    Затова НАТО е канено навсякъде!

    Това е върховната наглост, да окупираш преди ВСВ Литва, Латвия, Естония, половин Пошла и Финландия, а после да обявиш, че си бил освободител и да се сърдиш, като махат паметниците на пияните им и крадливи войници!
  • 10 Диди

    7 9 Отговор
    Русия преди е била агресор,и сега е такава.Тези,които постоянно й защитават действията,явно са в транс.В Санкт Петербург се намират така наречените ,,фабрики на Тролове,,Мястото на някои,които постоянно защитават агресията на Русия,е в С.Петербург.

    Коментиран от #19

  • 11 Кики

    6 6 Отговор
    Ако Русия отново нападне Финландия и завземе още 10-15 процента от територията, то финландците би трябвало пак да кажат,че са взели победа в отбрана и запазване на суверенитета. Каквото е искал СССР си го е взел.
  • 12 Ал Купоне

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    " Истината е че след като хитлер напада полша само сталин тръгва срещу неговите войски и целият запад само гледа от страни" Пак се изказваш неподготвен байфуйчо, вчера двойка по география, днес по история ! Ето ти една друга истина : 3 септември 1939 г.- След нападението на Полша, Франция и Англия обявяват война на Германия.
    17 септември -Полското правителство бяга в Румъния и в същия този ден, на територията на Полша влизат съветски войски с цел да присъединят към СССР Западна Белорусия и Западна Украйна. Територията на Полша, след нейната капитулация е разделена между Германия и Съветския Съюз ( в съответствие със секретните протоколи от съветско-германския договор за ненападане и дружба)
    малки части от полската територия са били предадени на Литва и Словакия. Тоест и Германия и СССР по тези времена не са се отличавли много един от друг и всеки е гледал да лапне на аванта, колкото си може по вече чужда земица.
  • 13 тошибиян

    5 6 Отговор
    СВЕТИ СТАЛИН ТРЯБВАШЕ СЛЕД КАТО ИЗТЛАСКА ФАШИСТИТЕ ОТ СССР И ПРОДЪЛЖИ КЪМ БЕРЛИН ДА ИЗТРЕПЕ ВСИ4КИТЕ ГЕРМАНЦИ КАТО ГЕН И РАСА И СЕГА ТАМ НА ТЕРИОТРИЯТА НА ФАШОЛАНДИЯ ДА ИМА САМО РУСНАЦИ И СХОДНИ РАСИ
  • 14 тошибиян

    5 5 Отговор
    ВЗЕЛ СВЕТИ СТАЛИН 10% ОТ ТЕРИТОРИЯТА АМА ВИДИШ ЛИ ФИНЛАНДИЯ Е ПОБЕДИТЕ ХАХАХАХАХАХ
  • 15 Пеньо

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Байчо, не пий повече тези хапчета, ами виж заснетият съвместен парад на Вермахта и Червената армия на 22 септември 1939 в гр. Брест след поделянето на Полша.
  • 16 Крилья Советов

    2 3 Отговор
    Забравяте да споменете, че до 1917 Финландия е част от руската корона в продължение на два века. Обявява независимост при болшевишката революция. Освен това, Финландия е в съветската сфера на влияние при разделянето на Европа в договорките между Рибентроп и Молотов. Като повод за войната във военните и дипломатическите канали по онова време се изтъкват желанията на СССР да получи преразглеждане на тогавашната граница, така че да получи именно Петсамо и незамръзващия залив в Карелия. Финландците нямат никакъв избор. Войната е тежка не само заради обезкървяването на съветското офицерство или руската школовка на Манерхайм, а и защото районът е по принцип див и труден за напредване особено през зимата. Накрая Финландия излиза от войната заради ... боеприпасите. Никоя страна в света не проявява интерес към финландската борба и никой не помага. СССР получава своето.

    Някои от вас говорят чисти недомислици, когато обвиняват финландците в обстрелване на Санкт Петербург. Впоследствие, когато Финландия се превръща в съюзник на Хитлер, това е реалност, но не и във войната през 1939, в която Финландия е просто обект на териториални претенции. Финландците не са самоубийци, дами и господа, а рационално мислещи хора. Няма как да спечелят във войната с огромния си съсед, така че не биха и нападнали.
  • 17 Крилья Советов

    3 2 Отговор
    Има достатъчно данни, които свидетелстват, че СССР подготвя световна болшевишка революция. Подготвят хиляди самолети, бойни пилоти, танкови дивизии, готови да нахлуят в унищожената от Германия и отслабена Европа. Комунистически революции в Европа се случват още от 19-ти век, разбира се, в мини вариант. Има такава революция дори в Мюнхен.

    Тезата за "мирния" СССР пък е без аналог по глупостта си! Става дума за надмощие, за борба навсякъде, където е възможно. Западните страни през този период да не са мирни? Онзи ден си лафихме за колониите, за закъснението на Германия да се включи в процеса на колонизиране, който довежда до Първата световна, за недоволството от резултатите от нея, което пък довежда и Хитлер на власт. Кой е бил мирен, щом половината съвременни държави се освобождават от британска, белгийска, френска, испанска и португалска зависимост през 50-те години на 20-ти век?! Напротив, иде реч за световно господство! Това беше причината СССР да се боричкат после по индианските територии в Южна Америка със САЩ, да пращат съветници при египетската армия, американците да насъскват Израел,а ние изведнъж да започнем да пращаме специалисти в Ангола. Сега това правят много държави, включително Китай и Турция.
  • 18 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Диди":

    Прави! Трола стоян георгиев с глупостите си които дрънка за САЩ и принципите на белите държави, новите ценности, затварянето на медии в името на свободата на словото и т.н., всъщност е част от руската пропаганда.
  • 19 НЕразбирач

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Диди":

    Диди, Вие добре ли сте по принцип иначе?! Вероятно считате, че в света има само едно мнение - "Вашето" и другите, ако не са на него - значи са тролове, къртици и таласъми....Я се осъзнайте малко, да не ставаме груби!
    Руснаците ви виновни на всичко - руски, ако разбирате поне - влезте в Тюбето и напишете "лукоморье пикчерз игра с огнем" - да видите какви поучителни анимациийки за деца правят руснаците, а не като "западните" дето си вадят джигерите по екрана за "лека нощ" и за "добро утро"! Плюя на днешната "западна цивилизация"!
  • 20 Бай хой

    0 1 Отговор
    Айде последно обяснете Русия 1939 година Полша ли е нападнала или Украйна и Белорусия?

    Големи комунисти се изкарахте и лъжете повече и от партийни секретари.
  • 21 Бай хой

    0 2 Отговор
    Няма да ви чакам ве неграмотници.

    Както писа ал капоте на 14 септември Полша капитулира и практически такава държава не функционира по това време както Украйна и Белорус.

    За това става въпрос няма как СССР да нападне държави които не съществуват. Тогава съветските войски излизат срещу вермахта и се стига до договора за не нападение.

    Кво съм виновен аз че неуките са облъчени от терористите които променят исторически факти. Сигурно вярвате че турско робство е нямало, имало е мирно и съвместно съжителство и анадолците са донесли цивилизация по нашите земи.

    Коментиран от #22

  • 22 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бай хой":

    полов този въпрос съм ти го набивал в китарата поне 10 пъти и престани с лъжите.та кво лъжеш .лъжеш че сталин е влезал в полша след края на конфликта и че е станало едва ли не спонтанно.има договор между хитлер и сталин и този договор не е таина в него са определени бъдещите граници на двете държави при разпокъсването на полша и не само на нея ,а и на балтика ,финландия и румъния ,както и на немската инвазия на балканите.демек тези работи са предварително договорени и изпълнени от двамата диктатори и актовете им на окупация дават началото на втората световна.друга твоя лъжа е че едва ли не поляците били капитулирали при влизането на руснаците в полша.тва не е вярно водят се боеве и макар полската армия тотално да е объркана ,успява да изтрепа маса съветски воиници,справка може дa си наравиш в руското вики или във всеки руски военен саит.там ще намериш боините загуби на ссср във воината с уж капитулиралата полша :)!та сега се вижда кои е неграмотника ,отново!

    Коментиран от #23

  • 23 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Уауу деске, пак само "истини" от устата ти и то от един от основните ди никове.

    Ти нормален ли си ве? Какви договори и какви граници та гонят. Договаряни са граници и схеми преди ВСВ в Европа но без участието на СССР. ФАКТ. Останалото са гнусни инсинуации злостна пропаганда. И един от най пострадалите от това си ти поради объркването и разстройване на психиката ти.

    Сталин спира нашествието на евролидера хитлер и това спасява Москва при последвалото нахлуване. Именно затова еврохитлеристите не успяват да стигнат Москва защото инвазията им е започнала твърде далеч от първоначалните им планове.

    Хапчетата редовно че ако някои страдат от раздвояване на личността то при теб този болестен процес мултиплицира.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Психиатър

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бай хой":

    Спокойно ве човек , ще те излекуваме и тебе !!
  • 25 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бай хой":

    ха,ха,ха...сталин спира евролидера хитлер ох мамоооо!сталин се договаря с хитлер в пакта молотов рибентроп за разпределението на източна европа и след като почва изпълението на този договор с подялбата на полша започва втората световна воина.тва са фактите ,другото е лъжа и то на човек без връзка с историята :).та чакам да ми кажеш как така съществува този договор за подялба на полша ?и как така руснаците водят битки с полската армия като уж полша била капитулирала при влизането им там?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания