Last news in Fakti

26 Декември, 2016 17:03 2 318 3

Отношенията между Украйна и Израел се разклатиха

  • израел-
  • украйна-
  • оон-
  • премиер-
  • отменено посещение-
  • владимир гройсман

Украйна към Израел: "Не позволявайте на емоциите да повлияят на двустранните отношения"

Отношенията между Украйна и Израел се разклатиха - 1
Снимки АП и Синхуа / БТА

Израел отмени планираното посещение на украинския премиер Владимир Гройсман, след като Киев гласува за безпрецедентната резолюция, която Съветът за сигурност на ООН прие срещу Израел. Реакцията на Украйна не закъсня и в неделя вечер нейното правителство излезе с изявление, в което каза, че страната е уверена, че "емоционалните дебати" в Израел няма да повлияят на силните връзки, които Украйна и Израел са изградили, пише в. "Джерусалем пост".

Володимир Гройсман трябваше да посети Йерусалим в сряда, но визитата му бе спряна от страна на Израел, след като Украйна бе една от 14-те държави, които в петък подкрепиха резолюцията на ООН срещу застрояването на окупираните територии, където Израел от години строи селища.

Отмяната на визитата на украинския премиер е само една от редица стъпки, които премиер Бенямин Нетаняху предприе след гласуването. Той изтегли израелските посланици в Сенегал и Нова Зеландия — две от страните внесли резолюцията — и ограничи пътуванията на израелските министри в 14-те страни, които гласуваха срещу Израел.

"Ние сме уверени, че активните и емоционални вътрешни дебати в Израел няма да повлияят на традиционните приятелски украинско-израелски отношения, базирани на взаимно уважение и общи интереси", се казва в изявлението на украинското Министерството на външните работи.

Според изявлението, Украйна винаги е заемала балансирана позиция по отношение на израелско-палестинския конфликт. "Ние сме за мирно съвместно съществуване на тези две независими държави - Израел и Палестина. Уреждането на конфликта трябва да се извършва само чрез мирни средства. Въпреки това, ние подчертаваме необходимостта от преки израелско-палестинските преговори."

В изявлението също така заяви, че Украйна "повече от веднъж" е осъждала както израелските действия около изграждането на тези селища, така и "насилието и провокациите" от страна на палестинците. Според украинското министерство на външните работи, текстът на резолюцията на ООН е "балансирана".

Дипломатическите служби в Йерусалим заявиха, че решението за отмяната на посещението на Гройсман е част от политиката на Израел, чрез която страната изпраща послание към света, че страните, които гласуват срещу нея ща си платят.

Отношенията между Украйна и Израел се разклатиха


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герберасите на власта

    15 4 Отговор
    "Бушоните" на новото време ,правят каквото им кажат и винаги изгарят първи когато конфликтите загрубеят .Честита "демокрация " вас ви из пързаляха най много с обещанията за хубав живот.
  • 2 Брат ми

    7 3 Отговор
    Много неприятни полухора ,са тия еврейчета...:(
  • 3 Гост

    4 1 Отговор
    То като се съберът Еврейски хитряги и от Двете страни
    става страшно
Новини по държави: