Last news in Fakti

7 Ноември, 2011 13:15 6 177 1

Русия отбеляза 70 години от парада на Червения площад

  • русия-
  • втора световна война-
  • парад

6000 войници облякоха съветски униформи

Русия отбеляза 70 години от парада на Червения площад - 1
Снимка: ЕПА-БГНЕС

Над 6000 руски войници, облечени в съветските армейски униформи от Втората световната война, преминаха през Червения площад днес в чест на легендарния парад отпреди 70 години. По традиция танкове, кадети и военни преминаха на парад през площада пред погледите на ветерани, които били част от хилядите войници заминали направо на война.

През 1941 година по повод 24-та годишнина от Октомврийската революция за укрепването на бойния дух е било решено да се проведе военен парад, въпреки че Москва е била обсадена. Именно на този ден Хитлер е планирал да превземе руската столица и немските войски тържествено да преминат по Червения площад.
Директно от парада, руските войници отиват на фронта.

След като светкавичната атака срещу СССР на 22 юни 1941 г., която съветският лидер Йосип Сталин изобщо не очаква, през ноември германският фронт бил толкова близо до Москва, че дори можел да се види от града.

Руското ръководство смята победата на СССР във Втората световна война за едно от най-големите постижения в националната история и годишнините от събития от войната се отбелязват с все по-големи почести в страната.

„Парадът на 7 ноември 1941 г. беше урок по патриотизъм и кураж. Слава на участниците в парада! Слава на победителите! Слава на града и на героите на Москва”, заяви в приветственото си слово към ветераните кметът на руската столица Сергей Собянин.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Велики

    1 0 Отговор
    Прекрасен начин за изразяване на руската воля! Победата е била винаги в руски ръце, но е била необходима и воля!