Last news in Fakti

5 Януари, 2017 19:43 5 549 20

Баташкото клане на корицата на Military History

  • баташко клане-
  • батак-
  • клане-
  • military history
Баташкото клане на корицата на Military History - 1

В началото на 2017 г. първият брой на списанието Military History излиза с корица „Лицето на злото?”. Автор на статията е Ричард Селсър, преподавател по история в Weatherford College.

Темата е посветена на Баташкото клане, на което са отделени седем страници.

Модерната ера на геноцида започва в забравен край на Османската империя - не в Армения през 1915 г., както много хора смятат, а в малко българско селище през 1876 г. Това събитие - клането на жителите на Батак - е част от Априлското въстание. Това припомня Ричард Селсър. Той припомня, че башибозушките орди на на султан Абдулазис избиват над 15 хил. българи. Статията отделя и специално внимание на ролята на американския журналист Джанюариус Макгахан за събуждане на световната общественост срещу зверствата в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 херодот

    39 2 Отговор
    ИСТИНАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОВТАРЯ А НЕ ЛЪЖАТА ! ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА-РАНО ИЛИ КЪСНО.....
  • 2 Българин

    40 2 Отговор
    Ей доживяхме в американско списание някой да напише истината за варварщината на турците.
    Да пратят един брой на Ердоган да чете.
  • 3 хистори ченъл

    27 3 Отговор
    Премиерът в оставка и той да го прочете, че нещо много аркадашлар с турците го раздава !!!
    Упс забравих, че освен Винету друго не чете, моля кажете му че го е писал Карл Май и му го преведете, че с неговия "конгручулейшън" ... !!!
  • 4 Крилья Советов

    23 2 Отговор
    Уф, ще си го премести Ердоган в другия крачол! На никой реално не му пука какъв геноцид е проведен срещу арменци, българи или който и да е друг народ, а в действителност това си е изпиване на жизнените сили на този народ. Вместо при Освобождението да сме 20-22 милиона, ние сме били около 3 млн. Ще попитате: "Къде са останалите?". Ами, избити, потурчени и т.н. Арменците имат същия проблем. От великата Армения, която е давала императори и военачалници на Византийската империя е останала само бледа сянка. Смятайте, че при нормални обстоятелства, без кризи, без войни, тези хора днес също щяха да бъдат поне 15-20 млн.

    Затова хората казват, че битият е бит, а е...ят е...н. Победителите са заграбили благата за себе си, а останалите едва живуркат. И като са побдители няма кой да ги съди.

    Коментиран от #7

  • 5 Васичка Атанасова

    24 0 Отговор
    четете това момчета
    и не забравяте какво са правили турците
    с нас НИКОГА
  • 6 tost

    28 1 Отговор
    Аз нали съм от село и нещо не разбрах.Нали е имало мирно съжителсво с турците в БГ?Хора като Левски,Ботев,Каравелов,Капитан Петко войвода и др. за какво са умрели ? Срам и позор за управляващите ,които през 2016 по случай 3 март не изказаха благодарност на хората пролели кръв за нашата свобода.
  • 7 Васичка Атанасова

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Крилья Советов":

    БРАВО ЗА КОМЕНТАРА ВИ
  • 8 Ник

    20 1 Отговор
    Това е чудесна статия за Винету от Банкя и останалите национални предатели в София, на които им липсва чест
  • 9 адв Марковски

    25 2 Отговор
    Вие нещо не сте в час!
    От учебниците по История по които се учат и изпитват днешното поколение ще разберете, че НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ ПОД ОСМАНСКО РОБСТВО!!!!
    Имало е османско ПРИСЪСТВИЕ по българските земи, което е довело до ТЪРГОВСКИ, КУЛТУРЕН И ГЕНЕТИЧЕН ОБМЕН!!!!
    Очаквам адекватната реакция на ДПС, ДОСТ, БХК и Евророма които да забранят на списанието да разпространява невярна и провокативна информация за зверските кланета и издевателства над поробените народи.
  • 10 гецо

    23 2 Отговор
    Те почнаха да го пишат сега, когато Турция е с Русия!
    А когато Турция беше с тях - просто имахме османско присъствие на Балканите! В мига в който Турция стане угодна на Запада - тогава, ще се върне османското присъствие на Балканите! Жалка работа !!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 зверствата в България

    9 2 Отговор
    Тя чалгата е културен и генетичен обмен!
    Няма как да продават, толкова 20годишни БМВта дет върат само на чалга и да събират се отрепки...
  • 13 Кара Ибрахим

    6 11 Отговор
    Реално жертвите са били 3-5000 ( според въпросния Макгахан ).
    Точно в Батак българи мохамедани, т.нар. помаци, са извършили погрома, без грам намеса на редовна турска войска. Проверете какъв е бил Ахмед ага Барутанлията, моля!
  • 14 mediator37

    10 0 Отговор
    Съгласен съм с №10. Американците много добре знаят историята, зверствата на турци и др. мюсюлмани ( защото някой ще тръгне да ме коригира, че черкези главно са клали в Батак) спрямо измъчения ни народ.
    Пускат сега статията за да насерат Ердоган, понеже напоследък много взе да се съешава с Путин. Да, конюнктурна изглежда статията, но и това е пробив. Нека да я има тази статия и корица. Вече е факт. Ще бъде предмет на цитати и изброявана в списъка на ползваната литература на доста научни дисертации.
  • 15 mediator37

    12 0 Отговор
    Тоз циганин на корицата ли е султан Абдулазис ?
    Цветна фотография по онова време е нямало, ясно, че не му е това снимката от паспорта. Приблизително така да е изглеждал, те индианците са по-спретнати от това цигане-султан с километри драперии, парцали и пискюли. Как ли е миришел в анадолската жега м....ла.
  • 16 VMORO

    11 0 Отговор
    Баташкото клане е извършено от башибозук (нередовна армия) съставен главно от помаци от село Барутин. Точният брой на жертвите е спорен, но е около 5000.
  • 17 Заралия

    11 0 Отговор
    Дано да доживеем някой хубав век да напишат нещо някъде и за най-голямото клане-Старозагорското!
  • 18 Бай хой

    4 0 Отговор
    Специално за винетувцити по долу. Кланет осве в Батак са извършвани почти по цялат територия. Вярно че някъде са извършвани от башибозук но и те са част от армията на султана. На повечето места башибозука е настъпвал при подкрепа на редовната армия и под нейното командване. Военните са наблюдавали и кланетата са извършвани след техните нареждания и не намеса.
    Освен това например в село Бояджик башибозук не е влизал а масовото клане, грабежи и изнасилвания са извършени от редовната турска ирмия. И не само там, а и на много други места. ФАКТ.
  • 19 VMORO

    4 0 Отговор
    Статията е за Баташкото клане, затова коментираме него. Избито е почти цялото население на Батак.
    Подобен е случая в Българово през 1878 година. Малко преди полковник Александър Лермонтов да освободи селото татари и черкези избиват населението - гърци и българи. Селяните се заключват в черквата и плащат откуп. Но когато излизат из черквата попадат под ятагана. Жертвите са около 400, никой не е пощаден.
    Най-кръвопролитно безспорно е Старозагорското клане извършено през 1877 година от редовната турска армия под командването на дьонмето Сюлейман (Соломон?) паша. Освен турци в състава на аскера влизат още албанци и черкези. В разгрома на Стара Загора се включват и местни цигани и евреи. Предадени на смърт са над 15 000 българи, а над 10 000 са отвлечени продадени в робство. Стара Загора и околните села са опустошени. Разорени са Любенова махала (най-малко 2000 жертви), Дълбоки, Казанлък (200 души са изклани пред черквата)...
    Така, че нищо не е забравено.
  • 20 VMORO

    4 0 Отговор
    Това са последиците от мирното ни съжителство с братята турци в края на 19ти век. Нека не забравяме, че България пада под Турско 14ти век. За 5 века мирно съжителство и културен обмен българите често вдигат въстания и бунтове, хайдути редовно развалят общия рахатлък. Жертвите са хиляди, милиони дори...