Last news in Fakti

16 Януари, 2017 11:29 708 0

Бомби избухнаха в нигерийски университет

  • боко харам-
  • университет-
  • бомба-
  • армия-
  • загинали

Според властите атаката е от страна на екстремистката група "Боко Харам"

Бомби избухнаха в нигерийски университет - 1
Снимка: БТА/АР

Две бомби избухнаха днес призори в Североизточния университет в град Майдугури, Нигерия. Според властите има петима загинали. Първият взрив бил в джамията на университета. Бомбата гръмнала по времето, когато професорите изнасяли сутрешната молитва. Според студенти, едната от жертвите е именно професор. Втората бомба била заложена на главния вход на сградата.

Полицейският началник Дамиан Чукву заяви, че петима души са загинали след експлозията в джамията. Ранените са 15. Не е ясно дали експлозиите са причинени от самоубийци или са били заложени предварително.

Това не е първия подобен инцидент в град Майдугури, но това е първата атака срещу университета в града. Властите смятат, че отговорна за взривовете е ислямистката екстремистка групировка "Боко Харам". В превод нейното име означава "Западното образование е грешно".

Това е и първата сериозна атака, след като преди време нигерийският президент Мухамаду Бухари заяви, че "Боко Харам" е заличена. Причина за изказването бе, че войници успяха да превземат убежището на групировката, намиращо се в гората Самбиса в североизточна Нигерия.

От армията обявиха, че отряди продължават да гонят терористи от "Боко Харам". В съобщението бе казано още, че много от екстремистите са били убити, и че над 58 похитени са били спасени.

Борбата с ислямистите в Нигерия за последните 7 години е взела над 20 000 жертви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА