Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 10:02 1 611 0

Еколози местят петролопровод в САЩ ( 2 видеа)

  • кийстоун екс ел-
  • трансканада-
  • петролопровод-
  • екология

Държавният департамент на САЩ нареди на компанията „ТрансКанада“, която ще построи петролопровода „Кийстоун Екс Ел“ от Западна Канада до щата Тексас, да промени маршрута му, така че да бъдат заобиколени чувствителните от екологична гледна точка зони в щата Небраска.

Американският президент Барак Обама заяви, че подкрепя решението на ведомството да се проучат алтернативни пътища за тръбопровода „Кийстоун Екс Ел“.

Тъй като това разрешително ще засегне здравето и сигурността на американския народ и на околната среда и тъй като бяха повдигнати много въпроси, ние ще гарантираме, че на всички тях е адекватно отговорено, каза Обама.

Той посочи, че се надява окончателното решение трябва да бъде постигнато в открит, прозрачен процес, в който да се вземат предвид наличните научни данни и желанията на американския народ.

Проектът разделя както предприемачите, еколози и профсъюзите, отбелязва Си Ен Ен. Политически анализатори очакват въпросът да бъде решен след насрочените за 2012 г. президентски избори.

„ТрансКанада“ иска да построи петролопровода „Кийстоун Екс Ел“ на стойност 7 млрд. долара. Предвижда се част от тръбата с дължина 2735 км да минава през региона Сендхилс в Небраска и през водоносен пласт, който снабдява с вода осем щата.

Еколозите в САЩ вече се обявиха против строителството на тръбата, защото петролът, добиван в нефтоносните пясъци на Албърта, ще е най-мръсният на планетата. Това ще застраши 20 вида животни и растения, ще замърси питейната вода за милиони американци и ще доведе до нови промени в климата, смятат експерти от американския Център за биологично разнообразие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА