Last news in Fakti

12 Ноември, 2011 18:14 1 076 0

Арабската лига прекрати членството на Сирия

  • арабска лига-
  • асад-
  • сирия
Арабската лига прекрати членството на Сирия - 1
Продължават протестите срещу режима на Башар Асад. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арабската лига обяви, че прекратява членството на Сирия в организацията, докато сирийският президент Башар Асад не започне да прилага споразумението за прекратяване на насилието срещу демонстрантите. От лигата призоваха за санкции спрямо Дамаск и поканиха сирийската опозиция за преговори.

От арабската организация призоваха също за изтеглянето на посланиците на арабски държави от Дамаск.

Междувременно Юсеф Ахмед, представител на Сирия в Арабската лига, критикува решението на организацията да замрази членството на Дамаск, защото то нарушавало хартата на лигата и показвало, че тя "служи на западните и американските цели".

Ахмед казал пред сирийската държавна телевизия, че подобно решение може да бъде взето само с единодушие и то на среща на върха на лидерите на 22-те страни-членки в организацията.

От своя страна правозащитна организация "Хюман райтс уоч" обвини сирийския режим в престъпления срещу човечеството.

В доклад, публикуван преди срещата на Арабската лига в Кайро, организацията визира извършваните от сирийските правителствени сили репресии срещу цивилни в град Хомс. Според "Хюмън райтс уоч", от средата на април до края на август силите за сигурност в града са убили най-малко 587 души.

Над 100 души пък са намерили смъртта след 2 ноември, когато Дамаск прие плана на Арабската лига за прекратяване на насилието.

От правозащитната организация също призоваваха лигата да замрази членството на Сирия.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА