Last news in Fakti

24 Ноември, 2011 18:26 756 1

Сирия получи ултиматум

  • сирия-
  • арабска лига-
  • асад
Сирия получи ултиматум - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арабската лига даде срок от един ден на Сирия, за да позволи на чуждестранни наблюдатели да влязат в страната. Ултиматумът предвижда икономически санкции, предаде Би Би Си. Според вижданията на Арабската Лига Дамаск трябва да допусне 500 външи наблюдатели, които да оценят обективно напрегнатата и кървава ситуация в страната.

До момента над 3500 души са загинали при сблъсъци със силите на реда. Съпротивата срещу режима на Башар Асад започна през март.

Президентът пък обяснява насилието с бунтовници и въоръжени групи.

Само за три дни са убити 40 души, сред които шест деца.

Много е трудно цифрите да се потвърдят, тъй като чуждестранните журналисти не могат свободно да пътуват из Сирия.

Ако Дамаск откаже да приеме, ще се свика среща на Арабската Лига в Кайро. Може да се стигне до отмяна на полети до Сирия, спиране на договори с централната сирийска банка и други.

Организация вече изключи Сирия и й предложи план  за мир, който предвижда преговори с опозицията, край на насилието и допускане на външни наблюдатели. Сирия обаче смята, че са й нужни не повече от 40 такива оценители, а не 500 – предложение, което бе отхвърлено от страните-членки.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    0 0 Отговор
    дръж се асад не се давай на тия алчни американци поне ти остани нали видяхте какво стана с либия египет алжир и много други страни за които много хора не знаят още че зад всичко това стои не кой да е а америка най големите терористи на света които вече не им пука какво ще кажат другите за това което правят и то така нагло само и само да прикрият лъжите и недостатъците на системата си