Last news in Fakti

18 Февруари, 2017 11:00 42 213 13

Пилотът, който с пистолет уби друг пилот във въздуха

  • пилот-
  • пистолет-
  • оуен багет-
  • сащ-
  • япония-
  • втора световна война-
  • самолет-
  • бомбардировач

Страхотен мерник!

Пилотът, който с пистолет уби друг пилот във въздуха - 1
Снимка: Wikipedia

Военната история помни велики битки и подвизи. Понякога някои неща са силно преувеличени, а понякога истината е по-странна и от измислицата. Подобна е историята на пилота, който застреля друг пилот с... пистолет.

Оуен Джей Багет е роден на 29 април 1920 година в Тексас. По време на Втората световна война служи в американските военновъздушни сили като лейтенант. Преди войната е барабанист на училищна банда, а след завършване отива в авиобазата „Кълъмбъс”, намираща се 15 километра от едноименния град в щата Мисисипи.

Багет е схватлив млад мъж, който бързо се учи и има желязна дисциплина. Той завършва обучението си за пилот и е изпратен в Пинмана, Мианмар (тогава Бирма). Пилотира стратегически бомбардировач B-24 „Либерейтър”, който по време на Втората световна война масово е използван от съюзническите сили.

В края на месец март 1943 година ескадрилата Оуен Джей Багет получава заповеди да унищожи мост от стратегическо значение. Летейки към своята мишена, самолетите B-24 са пресрещнати от японски изтребители Мицубиши А6М (известни като „Zero”), които ги изненадват неприятно и им нанасят големи щети.

Самолетът на Багет – който в този момент е втори пилот – е станал мишена на няколко японски снаряда. Остават му секунди във въздуха. Пилотът на бомбардировача полковник Лойд Янсен дава заповед да се скочи с парашут. Интеркомът на самолета е унищожен и Багет разчита сигнала, направен с ръце.

Други самолети от ескадрилата също са поразени. Японските пилоти обаче не спират дотук. Те откриват огън по военнослужещите, които с парашути се спускат към земята. Убиват двама от тях. В този момент Багет решава, че няма друг избор, освен да се направи на умрял с надеждата японците да го игнорират.

Това не се случва. Изстрелите на японците не утихват, а един от техните изтребители се насочва на няколко фута от падащия Багет. Макар и ранен, американският военнослужещ решава, че трябва да се възползва от открилата се възможност. Той изважда своя полуавтоматичен пистолет М1911 „Колт” и стреля четири пъти към пилота на японския самолет.

Секунди по-късно вижда как носът на Мицубиши А6М се насочва право към земята. Самолетът катастрофира, след като неговият пилот е убит. Един от куршумите попада в главата му. Оуен Джей Багет се превръща в единственият човек, успял да свали японски самолет с пистолет М1911.

След като се приземява, е заловен от японските сили. До края на войната остава военнопленник, преди да бъде освободен от агенти на Управлението на стратегическите служби на САЩ.

Безпрецедентната стрелба и безпогрешният изстрел са направени на височина от близо 1500 метра. Няколко месеца по-късно полковник Хари Мелтън – командир на 311-а бойна ескадрила – преминава през лагера на Багет и му казва, че японски полковник е потвърдил случилото се. Тялото на японския пилот е намерено с един куршум в главата. Полковникът обещава да даде официален доклад за случилото се, но губи живота си, след като корабът, с който трябва да бъде отведен в Япония, е потопен.

До края на войната не са направени официални доклади за стрелбата с пистолет във въздуха и свалянето на японския самолет. Въпреки това съществуват доказателства, че това се е случило, а не е военна измислица, целяща да издигне на пиедестал утопични подвизи.

Оуен Джей Багет се пенсионира от въоръжените сили на САЩ като полковник. Умира на 85-годишна възраст през месец юли 2006 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    6 26 Отговор
    Американски супермен. Адмирации !
  • 2 ключаря

    21 12 Отговор
    кравар с късмет, ако това изобщо е вярно
  • 3 Васичка Атанасова

    22 3 Отговор
    просто е бил ПИЧ с късмет
  • 4 ддд

    11 8 Отговор
    не късмет не е
    то в рекламата на „Колт”
    си пише
    господ създаде хората
    а колт ги направи равни
  • 5 Shmeker

    6 8 Отговор
    Нещо се рекламират колтове тука.

    Явно тия самолети имат тънки стъкла щом пистолет ги пробива..
  • 6 да123

    54 7 Отговор
    Добре е да се отбележи, че съ същите Б-24 София я срината със земята. Загиват близо 10 хил. българи, а десетки хиляди остават с разрушени домове в най студените месеци декември-януари и февруари. ОСвен това отново от същите самолети са спускали и мини дегизирани като играчи да осакатят българските деца.
    Благодаря ви брата американци.

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 7 НЕразбирач

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "да123":

    Много добре и на място казано! Трябва да се припомнят някои нещица, че хората забравят....
  • 8 Борис

    6 4 Отговор
    До 123. Не е лошо от време на време на младите и други истини.Че днес май турци,немци,англичани,американци са ни супер другарчета ,а руснаците са тъмната сила която се опитва да ни погуби.

    Коментиран от #12

  • 9

    11 10 Отговор

    До коментар #6 от "да123":

    До 123,недей да благодариш на американците за бомбите,а благодари на тогавашното българско правителство,което без никой да го кара ( подчертавам на НИКОЙ ) обявява война на Америка и Англия. Защо, по дяволите правителството на една малка и нещастна държавица обявява война на 2 суперсили и до ден днешен е тайна,но както се казва, : " Като сееш вятър,ще жънеш бури " Не че ги оправдавам,ама на война като на война,братле....
  • 10 jambazina

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "да123":

    Това е старата англосаксонска тактика - терор над цивилни.
  • 11 Трапер

    7 10 Отговор
    А що не кажете нещо за руско присъствие в бг?
    Все още има живи свидетели , колко вежливи и мили са били тук.
    Ще разберете доста не лицеприятни неща ..........
  • 12 Дженев

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Борис":

    Валерка, много си уверен,ама ти убягват важни исторически факти.
    Сам Хитлер е настоявал за това.Ако не ти е известно в този момент България е съюзник на Германия и е принудена да обяви война,въпреки ,че правителството се е опитвало до края да запази неутралитет. А защо начело е бил чуждоземен цар е друг въпрос ,ако те интересува разрови се има информация макар ,че и там пипнаха.Тази акция на Чърчил е напълно не хуманна и безмислена,защото ние никога не сме се били директно с англичани и по никакъв начин не сме били заплаха.
  • 13 ьРимайндър

    1 0 Отговор
    преговаряме статийките от февруари? Готин комикс е иначе, ама съм го чел тоя брой! :( Дайте нещо съвременно да речем?