Last news in Fakti

20 Февруари, 2017 21:11 918 0

Армията ще се бори с наркокартелите във Филипините

  • филипини-
  • военни-
  • наркотик

Към армията на Филипините ще бъде създаден специален батальон, чийто действия ще са насочени към борбата с наркотрафикантите, която беше започната от президента Родриго Дутерте. Той също така възнамерява да даде право на военните да арестуват полицаи, които нарушават закона. Идеята дойде, след като през януари тази година полицаи от отдел „Борба с наркотиците” убиха южнокорейски бизнесмен в полицейски участък. Убийството на чужд гражданин предизвика скандал, както вътре в страната, така и в световен мащаб.

„Привличането на военна сила няма да окаже съществено влияние в борбата срещу наркокартелите. Те ще изпълняват само резервни функции и няма да патрулират по улиците”, каза началникът на филипинската Агенция за борба с наркотиците (PDEA) Исидр Лапена.

В рамките на оперативната група могат да бъдат мобилизирани от 500 до 5000 военни в зависимост от опасността.

На 18 февруари във Филипините се проведе масов протест, на който хората се обявиха срещу намеренията на президента Дутерте за възстановяване на смъртното наказание, както и смърт без съдебно решение.

Методите, чрез които Дутерте иска да се бори с наркокартелите, предизвика ожесточени спорове в целия свят. От идването на власт на новия президент на 30 юни 2016 г. са убити над 7700 търговци на наркотици. Противници на политиката на Дутерте твърдят, че малка част от жертвите са били свързани с търговията с наркотични вещества и смятат, че истинските престъпници използват борбата срещу наркотърговията, за да извършват безнаказани убийства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА