Last news in Fakti

25 Април, 2017 15:53 1 403 16

BBC напомни за възродителния процес

  • bbc-
  • възродителен процес-
  • напомни

Медията със специален репортаж за събитията в България

BBC напомни за възродителния процес - 1

Радио BBC посвети специален репортаж на периода на Възродителния процес в България.

В материала се отбелязва, че през 80-те години на миналия век в България започва „процес на асимилация срещу турското малцинство в страната“. Налагат се мерки за смяна на турските имена с по-славянско звучащи такива.

Според BBC тези действия са предизвикали една от най-големите имигрантски вълни в новата история на Европа. Репортажът е с продължителност от 9 минути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    20 3 Отговор
    А защо не направи предаване за диверсиите, предизвикали този "процес". Това радио май само се води българско. Време е да се сложи край на такива антибългарски изцепки, а на тези, които ги подклаждат да се търси съдебна отговорност.
    Да се говори трябва за ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ МРАКОБЕСНОТО ТУРСКО РОБСТВО!

    Коментиран от #12

  • 2 Патриот

    17 3 Отговор
    А защо не направиха предаване за геноцида над тракийските българи игонени след балканските войни след 1912г.? Този така наречен "възродителен процес" закъсня с около 70 г. ...нищо повече! След изгонването и изтребването на тракийските българи и помен не трябваше да остане от османлиите в България! Око за око, зъб за зъб!
  • 3 Мангал

    2 10 Отговор
    Вие сте не патриоти, а патриотари. Разликата е огромна.

    Коментиран от #10

  • 4 Справедлив

    14 6 Отговор
    Малко им беше...На Бай Тошо паметници ще му правим.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЕБ И ГИ

    7 3 Отговор
    И ВВС ДОЙЧЕВЕЛЕ една стока са.
    АНТИ БЪЛГАРСКИ те и техните журналисчета са соросоидни продажни.
    Не забравяйте 43-44 г. Англо- Американските бомбардировки над София. Тези гризни хомо сапиенс сс подли и зли. Те не признават нищо освем пари.
  • 7 Марчо

    4 3 Отговор
    Със сигурност зная, че Турция доста преди така наречения наш възродителен процес са направили техен. Това става около 1940 г , но не след 40та. Точно по същия начин като при нас. С една голяма разлика. Ятагана. Прави се пълно преименуване на всички КЮРДИ естествено без тяхно съгласие. Причината е, че може да искат автономия. Доста кървава история. В момента всички кюрди с турски паспорти са с чисти турски имена. Не кюрдски написани на турски, а турски написани на турски.
    Направих си труда да потърся нещо по въпроса в чичо гугъл, но нищо. Иначе българската рапсодия я има.
    Вижте обаче колко оригинално са решили въпроса. В имената на кюрдите имало букви, които ги няма в турската азбука. Насилие от страна на български християни срущу български мюсюлмани няма. Но насилие на турски мюсюлмани към турски мюсюлмани има и сега. За това пишете. Стига сте го дъвкали този възродителен процес. Сменени са имена, а не вяра!!!!
    И в края на краищата нека някой от умните глави историци да разследва тези наши мюсюлмани дали са онези българи, които турския ятаган е потурчил през петстотинте години и да се свърши с тая простотия.
    Ако някой знае нещо по-подробно за този турски золум с кюрдите нека пише, че и другите да знаят.
  • 8 Марчо

    1 3 Отговор
    на турски мюсюлмани към турски мюсюлмани има и сега.
    КЮРДСКИ
  • 9 Марчо

    1 3 Отговор
    Грешка на езика. Имах в предвид насилие на турски мюсюлмани към кюрдски мюсюлмани
  • 10 Марчо

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мангал":

    Интересна игра на думи за патриоти и патриотари, но по времето на патриотарите българите се чувстваха горди и защитени от държавата си. Никой чужденец не можеше да се отваря и да си показва рогцата, защото веднага му ги режеха от корен. Те за това и бяха по-ниски от тревата.
    Милицията не вземаше пари от бандитите, за да не си върши работата, както сега.
    Е сега даваха за обявените присъди при едно групово изнасилване от сирийци на някаква австрийка ли, германка ли, не съм сигуран. Снимали цялото шапръчане и го пуснали в нета. Даваха само частица. Тоя дето снимаше си правеше видео селфи и се преливаше от смях. Та най-голямата присъда е 2години и половина на единия еблю, а на оператора 6 месеца условно. Другите се чували на записа, но не се виждали и получили около година. Това даже не е жалко, а отвратително за съдебната система на съответната държава.
    По времето на "патриотаторизма" тези изверги отиваха директно в урановите мини да се трудят докато пукнат. И там нека се смеят.

    Коментиран от #13

  • 11 dexter

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Справедлив":

    Още 5 години да беше на власт Бай Тошо и кожички щяха да им пришият ...
  • 12 Марчо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо Грую":

    Приятелю! Вече и българското кисело мляко не е българско, та какво остава за медиите.
  • 13 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Марчо":

    горди и защитени се чувствали българите през соца!!!!ти явно не си живял тогава.за виц поне година затвор ,за бягане от страната разстрел,горд с едни дрехи на гърба ,една кола на 8 семеиства с тоталната несвобода,купони и мизерия????толкова бяхме горди че при всяка възможност се натурализирахме в различни посоки и сърби и македонци още ни е.ават с тва колко горди българки са минали ,от тези дето искаха да избягат от страната .след падането на комунизма за две години избяга над 10% от населението въпреки че никаде не ни искаха страхотна гордост.комунизма ни направи обратното на горди .
  • 14 Хасан

    1 1 Отговор
    Марчо, вземи и си пий хапчетата.. Това са сложни работи за тебе
  • 15 Хасан

    1 2 Отговор
    При комунизма беше като Северна Корея.. Тия там се мислят че са центъра на света, най -големите и мощните..що поеми се пишат, как денонощно работят за световния комунизъм.. А на света не им пука за тях.. Техните събратя от западната Корея имат си Самсунг, Киа и много други световни фирми..
  • 16 mediator37

    1 0 Отговор
    Хасанчо, навивай си часовника и ставай по-раничко да спамиш, 14-ти, 15-ти пост - закъснял си. Трябва да се изходиш по-напреде. Иначе няма лири и шакели.
Новини по държави: